Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Дела из Народног музеја у Београду

Скулптура у служби историје

Дом Војске Србије, 17. фебруар - 06. март 2017.

Поводом обележавања националног празника Сретање – Дан државности Републике Србије, Народни музеј у Београду у сарадњи са Медија центром „Одбрана“ реализује изложбу Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у БеоградуИзложба је отворена у Великој галерији Дома Војске Србије 17. фебруара у и трајаће до 06. марта текуће године.

Пратећи новију историју скулптуре у Србији, почев од страних аутора, преко првих академских, од стране државе стипендираних вајара, Петра Убавкића и Ђорђа Јовановића, кроз поставку изложбе Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду упознајемо се са савременим идејама о ликовном представљању историјских догађаја, лика владара, хероја и заслужних грађана, о визуелној артикулацији историје.

Кроз поставку чији је аутор музејски саветник Вера Грујић нуди нам се могућност за стицање увида у друштвене, политичке и културолошке преображаје у Србији последњих деценија XIX и почетка XX века. Представе догађаја и личности које су мењале ток историје, као и заслужних савременика, утицале су на формирање система вредности на којем су васпитаване генерације заслужне за развитак и уздизање Србије.

У скулптурама и рељефима заступљених уметника  који су деловали у деценијама обележеним стицањем самосталности и државног утемељења, препознатљив је печат националног романтизма. Они су стварали у оквиру различитих видова реализма, прихватајући у одређеној мери модерне тековине. Одабир изложених скулптура омогућава сагледавање стилске разноврсности у изразу кроз тенденције које су се смењивале у новијој скулптури у Србији. Од минуциозног академског приступа са елементима класицизма, преко утицаја незаобилазног Родена и аутентичних тумачења сецесије, скулптура у Србији улазила је у подручја европских савремених токова.

На изложби Скулптура у служби историје. Дела из Народног музеја у Београду ће бити изложено 34 одабрана остварења, знаменитих уметника почев од Јозефа Клеменса, Енрика Пација, Јоаниса Кососа и Јозефа Кранеа, преко чувених Петра Убавкиоћа, Ђорђа Јовановића, Симеона Роксандића, Томе Росандића, Јана Коњарека Рудолфа Валдеца, Драгомира Арамбашића, Јована Пешића, Пашка Вучетића, закључно са Иваном Мештровићем.




Извор: Народни музеј

Фотографије са изложбе: ФБ страница Министарства одбране и Војске Србије

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari