Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Додир стакла- Изложба савременог нордијског стакла

Музеј примењене уметности, 9. II -15. III 2017.

 

У нордијским земљама, где светлост диктира услове живота, стакло има посебан значај. Изложба „Додир стакла“ је гостујућа изложба савременог нордијског стакла, коју су организовале амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске с циљем да промовишу нордијско стакло, дизајнере и произвођаче, приказујући истовремено сарадњу нордијских земаља у уметничком стваралаштву. Ауторка изложбе је Лада Ратковић Буковчан, музејска саветница Музеја Мимара из Загреба.

Изложба се састоји од 80 предмета насталих у 13 познатих стаклара и студија који су већину својих дела остварили кроз сарадњу с врхунским уметницима, архитектама и дизајнерима. Њихова производња је плод вештине и знања мајстора стаклара, а многи од тих уметника сами израђују своја дела. Пред нама су остварења непогрешиве истанчаности нордијског дизајна утканог у предмете који се и данас израђују, а визионарски су их осмислили легенде дизајна 30-их и 60-их година XX века Алвар Алто, Тапио Виркала, Тимо Сарпанева, као и други сарадници финске фабрике стакла Итала. Једноставни облици прочишћених обриса, који су спој утилитарности предмета и естетске процене аутора, јасно су изражени у делима Ингејерд Роман насталим у шведској фабрици стакла Скруфс, али и у дизајну чаша – замисли данског архитекте Јерна Уцона, творца зграде Опере у Сиднеју.

Ови предмети од стакла, осмишљени пре неколико деценија, и данас се израђују стапајући се с бројним предметима израђеним од 2010. до 2014. године, чинећи једну активну и плодну сцену. Ова сцена повезује идеје младих стваралаца с врхунском вештином стакларске израде попут, на пример, остварења норвешке фабрике стакла Магнур. Многи међу њима и сами су стаклари те своју примарну замисао прате и обликују до завршног тренутка, утискујући у стаклену мембрану предмета и своју замисао и свој дах.

На изложби су, набројмо их редом јер се њихова делатност преплиће у нераскидиву слику скандинавског дизајна, својим остварењима заступљене фабрике стакла Холмегорд, ARCHITECTMADE и Лене Бјере Дизајн из Данске; фабрика стакла Итала, Ласисми и галерија Мафка & Алакоски (за коју се сви предмети израђују у старој фабрици у Рихимакију) из Финске; фабрике стакла Хаделанд, Јевик и Магнур, као и студио Нестетанген из Норвешке; фабрике стакла Молерос, Скруфс и Нибру из Шведске.

 

Извор: Музеј примењене уметности

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari