Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Култура Срба у Трсту 1751-1914

Архив Србије, 14. XII 2016- 14.III 2017.

У Архиву Србије, у среду, 14. децембра 2016. године, у 13 сати, поводом Дана архива у Србији, биће отворена изложба „Култура Срба у Трсту 1751–1914“. Изложбу ће отворити Владан Вукосављевић, министар културе и информисања. О изложби ће говорити: његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, проф. др Аника Сковран, Златимир Селаковић, председник Српске православне црквене општине у Трсту и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије. У уметничком делу програма наступиће појци Цркве Светога Саве у Бечу који ће отпевати Химну Светог Спиридона и Јасмина Јанковић, пијанисткиња, која ће извести композиције за клавир Милеве Константиновић рођ. Опуић, велике добротворке Срба у Дубровнику и Трсту.

Изложба је резултат дугогодишње сарадње Архива Србије, Српске православне црквене општине у Трсту, Генералног конзулата Републике Србије у Трсту и установа културе града Трста, а настала је на основу рада стручњака Архива Србије на заштити и истраживању архивске грађе Архива Српске православне црквене општине у Трсту. Изложба је конципирана у више тематских целина које сведоче о историји српске заједнице у Трсту, грађењу две цркве, српским палатама, српском православном гробљу „Свети Ђорђе“, угледним српским породицама, Српској школи „Јован Милетић“, Хору Цркве Светог Спиридона, Библиотеци и Архиву Српске православне црквене општине, о духовницима, књижевницима и владарима чија је делатност утицала на културу Срба у Трсту у периоду до 1751. до 1914. године. Представљени су истакнути Срби који су имали значајну улогу у привредном животу и урбанистичком развоју Трста, као и у добротворном раду, а значајан део изложбеног простора је посвећен Цркви Св. Спиридона – од подизања прве грађевине у 18. веку до архитектуре новоподигнуте цркве, пројеката, планова, скица и цртежа детаља цркве. На принтовима великог формата представљена је ризница Цркве Св. Спиридона (јеванђеља, иконе, крстови, путири, кандила, кадионице).

Посетиоци ће имати прилику да виде оригинална документа из Архива Србије – мемоаре проте Матеје Ненадовића у којима су садржани подаци о прикупљеној помоћи Срба у Трсту српским устаницима 1806. године, дипломатске извештаје српских дипломатских представника у Трсту, страну штампу о догађајима у Србији, као и књиге из фонда Старе и ретке књиге Библиотеке Архива Србије. Представљена су и документа која се чувају у Архиву Српске православне општине у Трсту међу којима су: Повеља царице Марије Терезије из 1751. године на основу које је заснован рад Српске православне црквене општине у Трсту, пописи досељених Срба у Трст у 18. веку, дозвола из 1759. године да се умрли православци могу јавно сахрањивати, уговори с краја 18. и почетка 19. века са српским учитељима у Трсту, извештаји о раду, планови и програми рада Српске школе „Јован Милетић“ од 1792. године па на даље, писма која су Српској православној црквеној општини упутили Вук Стефановић Караџић, Јоаким Вујић, Лукијан Мушицки, Павле Соларић, Јосиф Рајачић, као и старе и ретке књиге које се чувају у Библиотеци Српске православне црквене општине.

Поставку прати студија на преко 480 страна, богато илустрована, коју су приредили Јелица Рељић и Мирослав Перишић. Аутори изложбе су: Јелица Рељић, Мирослав Перишић и Ана Кос Вујовић. Изложба ће бити отворена до 14. марта 2017. године. Радно време: уторак–петак од 10 до 18 часова; субота–недеља од 10 до 15 часова. Улаз је слободан.

 

Извор: Архив Србије

 

Крај Новог Полиса?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari