Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Изложба "Ваљево 1914-1915, град болница"

Историјски архив Ужице

Изложба "Ваљево 1914-1915, град болница" отворена је у Историјском архиву Ужице, уз пригодно предавање историчара др Владимира Кривошејева, аутора изложбе и директора Народног музеја Ваљева.

Изложба „Ваљево 1914–1915 – град болница је спомен на велика ратна страдања током епидемије пегавог тифуса 1914. и 1915. године, као и на сликарку Надежду Петровић која је трагично преминула управо у време тих страдања и чијих се 14 ремек-дела чува у Спомен-збирци Павла Бељанског. Ваљево је уочи Првог светског рата имало 8.000 становника, а за време епидемије тамо се нашло око 100.000 људи, међу којима је био велики број избеглица, рањеника и оболелих. Српским лекарима помагале су санитетске мисије из неколико земаља и на основу мемоарске грађе осмишљена је наративна концепција изложбе. Од пегавог тифуса у Ваљеву страдало је 22 лекара и болничара, међу њима и Надежда Петровић (03. априла 1915.) као добровољна болничарка. Њена слика Ваљевска болница, данас у власништву Музеја савремене уметности у Београду, добила је истакнуто место на поставци. Поред писане грађе и савремене лекарске опреме, посетиоци изложбе ће моћи да виде и други документарни материјал. Циљ изложбе је да, уз помоћ карте болничких објеката и амбијенталног сегмента дела болнице, сликовито представи страдање близу 10.000 људи у Ваљеву у једном кратком периоду.

У ратним плановима Краљевине Србије било је предвиђено да Ваљево, због стратешког положаја буде један од главних центара војног санитета. Назив Ваљевска болница, бар када је реч о времену првих година Великог рата, означава склоп специфичних догађаја услед којих је цео град постао велика болница. Две сталне и шест резервних болница биле су смештене у више десетина објеката широм града, а када је избила епидемија пегавог тифуса, на брзину су отворене нове болнице у касарни Петог пешадијског пука, Ваљевској гимназији, музеју и у свим расположивим јавним објектима – кафанама, школама, магацинима.

Изложбу можете погледати у галерији Историјског архива Ужице у наредних месец дана.

 

Via ФБ страница Историјског архива Ужица

 

Крај Новог Полиса?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari