Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Триптих "У част Џона Фрејзера"

Изложба Љубе Поповића

У суботу, 29. октобра, у Модерној галерији у Ваљеву биће отворена изложба слика недавно преминулог Љубе Поповића, оснивача ове галерије и светски познатог сликара. Ваљевци и гости из других градова ће овом приликом моћи да виде и триптих "У част Џона Фрејзера", димензија 260 x 810 центиметара. Ваљевски новинари имали су прилику да први на конференцији за медије виде ово грандиозно платно осликано још седамдесетих година прошлог века.

- Ово ће бити први пут да се ово платно излаже на једној изложби. Слика се годинама налазила у сали хотела "Интерконтинентал" и наменски је прављена. И када је наручена и када је рађена, изазвала је велике полемике, а сам аутор слику је радио скоро две године. Љуба је био против тога да његова слика буде баш у том простору, али архитекта хотела је желео да баш та његова слика краси зид сале. Оно што се може видети јесте да је Љуба остао веран и доследан себи и да није подлегао ни имену хотела "Интерконтинентал", нити жељи да слика буде декоративна у том простору, већ ју је насликао како је он сматрао да треба и како је осећао, рекао је директор Галерије Војислав Јовановић, најављујући изложбу.

Триптих је у сали хотела "Интерконтинентал" често био иза завесе, јер гостима који су ту правили своје свечаности слика није одговарала, а сам Љуба изричито је забранио да се испред његове слике пије и једе. Обилује бројним детаљима и по речима Јовановића, у прављену каталога за ову изложбу најтеже одлуке биле су везане управо за то који детаљ објавити. Ваљевски фотографи уочили су чак 60 битних детаља.

- Након што је скинута са зида сале хотела, ова слика је 20 година била у подруму. Практично ово је након тога њено прво постављање на светлост дана. Док је била у сали, била је дуго и иза завесе, али тај инат који је Љуба терао са архитектом имао је позитивни епилог, јер је ова слика проглашена за национално благо Србије. Она никада неће моћи да изађе из земље, а каква ће бити њена даља судбина, ми то не знамо. Волели бисмо да остане овде, али слика је власништво Генеx трејда, који су били власници тадашњег хотела. Позајмили смо је на годину дана, а изложба ће због изузетно великог интересовања људи трајати три месеца, каже Јовановић.

Иначе, овде ће цела наредна година биће посвећена Поповићу. Како се могло чути, намера Галерије јесте да прва поставка с тим у вези буде изложба белгијског мецене, који има више од 300 цртежа, а у питању је највећи колекционар у Европи. Уследиће потом још једна изложба из приватних колекција, а последња ће бити на дан годишњице његове смрти (12. август) и садржала би 70 радова које Љуба никада није излагао.

- Тако ће овде у Ваљеву сви моћи да виде јединствене слике из приватних колекција из Србије, али и ван ње. Покушаћемо и да Ваљево и Србија виде оно што Поповић досад никада није излагао. Наравно да је рад Галерије много отежан како он није са нама. Љуба је својевремено разговарао са градским руководством и његова намера је била да тај фундус који Галерија поседује буде основ за Музеј фантастике. Наравно, треба обезбедити простор и тај фундус комплетирати, каже директор Модерне галерије.

Када су у питању дела Љубе Поповића, ваљевска Модерна галерија располаже са стотинак његових цртежа из југословенског периода са Академије до 1963. године, али и низ његових слика које су део сталне поставке. Међу сликама у сталној поставци, три су власништво Народног музеја и Музеја савремене уметности, које је Галерија узела на реверс.

Извор: Данас

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari