Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Изложба "Још један поглед на Уроша Предића"

Дом Јеврема Грујића, 04. октобар- 04. новембар

У Дому Јеврема Грујића (Светогорска 17) у уторак, 4. октобра, у 18 часова отворена је изложба „Још један поглед на Уроша Предића”, избор дела из фонда Народног музеја Панчево, аутора Димитрија Јованова, кустоса и историчара уметности овог музеја у Панчеву. Београдска публика ће до 4. новембра моћи да ужива у 24 ремек-дела једног од највећих српских мајстора. Овом изложбом ће и званично почети нова сезона рада Дома Јеврема Грујића - Музеја историје, уметности и дипломатије.

Београдска публика биће у могућности да месец дана ужива у делима Уроша Предића и то први пут после 20 година, када је последњи пут организована изложба једног од најзначајнијих српских уметника у нашој престоници. Поред портрета и религиозних композиција, неколико студија показаће на који начин је овај сликар градио своје велике композиције. Дела су настала од 1886. до 1945. године, тако да се само на овој изложби може пратити готово 60 година рада овог великог сликара.

Дом Јеврема Грујића блиско је повезан са животом и сликарским опусом Уроша Предића, а пријатељске везе између уметника и чланова породице биле су многоструке. Управо због тога Народни музеј из Панчева је одлучио да велика изложба овог српског мајстора буде баш у дому који кроз уметност повезује градове за које је Предић био највише везан - Београд и Панчево. 

Радно време Дома Јеврема Грујића, када се може посетити изложба, је четвртком и петком од 15 до 20 часова, са вођеном туром у 17 сати, а суботом и недељом од 11 до 16 часова, са вођеном туром од 12 сати.

 

Текст: РТС

Фотографије: virtuelnimuzejpancevo.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari