Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

14. Међународни салон стрипа

Aутор: Мики Пјешчић, уредник Салона стрипа

СКЦ; Београд, 29.09-02.10.2016.

Међународни салон стрипа је фестивал девете уметности којег, од свог оснивања 2003. године, организује и водиСрећна галерија Студентског културног центра Београд, као свој редовни редакцијски програм. Фестивал је непрофитног карактера и представља најсвеобухватнији стрип пројекат у Србији, и једну од најзначајнијих манифестација девете уметности у региону.

Кроз излагачки и едукативни програм, Салон стрипа је концепцијски заснован на: такмичењу по међународном конкурсу аутора свих узраста из свих земаља света; гостовању најрелевантнијих светских стрип аутора; ревалоризацији домаћег стрип стваралаштва; афирмацији домаћег стрип издаваштва; афирмацији младих аутора; популаризацији стрипа и сродних израза попут анимираног филма и илустрације. Као културолошки феномен домаће уметничке сцене, овај пројекат је стратегијски оријентисан на то да чува и ревитализује базичне вредности ликовне уметности и књижевне културе, као и да, поред класичних ликовних форми у деветој уметности, афирмише и појавности савременог уметничког израза аутентичног графизма и нарације.

У ревијалном делу програма, овогодишњег четрнаестог по реду фестивалског издања, Салон стрипа доноси програм и велику рестроспективну изложбу једног од најзначајнијих аутора савременог британског стрипа, Брајана Талбота. Свакако, због еминентности самог уметника а и због чињенице да се ради о аутору чија су дела код нас већ увелико превођена, у редакцији издавачких кућа Омнибус / Modesty стрипови ("Ћерке", "Прича о једном лошем Пацову") и Darkwood ("Гранвил- Маштарија", "Гранвил -Љубави моја"), гостовање Брајана Талбота на овогодишњем фестивалу истичемо као приоритет међународног програма. Читалачка публика је овог аутора могла да упозна кроз рад у оквиру познатог британског СФ стрип-часописа 2000 АД, кроз сарадњу са чувеним Аланом Муром, као и са писцем Патом Милсом који је такође био гост овог Фестивала. Између осталог, Брајан Талбот је четири године радио за амерички DC на Хелблејзеру (са Џејмијем Деланом), Сендмену (са Нилом Гејманом), Бетмену, као и на серијалу The Nazz (са Томом Вајчом).

У овом делу програма, такође као гост фестивала, узеће учешће и Мери М. Талбот, супруга и сценаристкиња неколико његових дела међу којима је код нас најпознатији графички роман "Ћерке", прича о ћеркама Џејмса Џојса и његовог историчара - о Луцији Џојс и самој Мери Талбот, о њиховом детињству и драми међусобних породичних односа.

Други важан сегмент програма гостију на овогодишњем фестивалу је учешће и ретроспективна изложба радова Петра Меселџије, српског стрип аутора, сликара и илустратора који од 1991. године живи и ради у Холандији. Изложба "Од стрип квадрата до слике" је, конципирана као преглед једног својеврсног опуса овог изузетног уметника чија се поливалентност уметничког израза огледа кроз стрип, илустрацију, цртеж и слику. Радови Петра Меселџије налазе се данас у приватним и музејским колекцијама у Србији, Холандији, САД-у, Канади, Француској, Белгији, Немачкој, Хонг Конгу, Индонезији и Италији.

Као ексклузивни програм 14. међународног салона стрипа издвајамо овогодишњу Награду за животно дело - Специјално признање за допринос српском стрипу и учешће на програму Фестивала њеног лауреата, прослављеног европског стрип аутора, карикатуристе и илустратора Градимира Смуђе.

У сегменту програма везаног за филм и анимацију ове године ће бити приказани опуси швајцарског аутора Жоржа Швицгебела у избору филмова теоретичарке Андријане Ружић као и стваралаштво хрватске уметнице Хелене Клакочар у домену анимираног филма као и њој посвећен дугометражни документарни филм “Бешумна кретања Хелене Клакочар“, у продукцији Вељка Крулчића и загребачке куће Ведис.

Међународни салон стрипа СКЦ Београд се сваке године, традиционално, одржава у периоду од четвртка до недеље, током последње седмице септембра. Програм 14. по реду Салона стрипа биће уприличен од 29. септембра до 2. октобра 2016. године у свим просторима СКЦ-а. Сви програми су бесплатни и профилисани за посетиоце свих узраста. Добродошли у СКЦ, на наш највећи фестивал девете уметности!

 

Детаљан програм фестивала на salonstripaskc.rs

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari