Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

11. Међународни новосадски књижевни фестивал

29. август- 2. септембар 2016.

Међународни новосадски књижевни фестивал (МНКФ) окупиће од 29. августа до 2. септембра око 100 писаца, преводилаца, музичара и глумаца, од којих је више од 20 страних учесника, а посебан фокус биће на данској поезији.

Под слоганом “Зарони у океан поезије”, 11. МНКФ званично почиње на Тргу младенаца, а наредних дана понудиће више од 20 програма на различитим локацијама - у Библиотеци града Новог Сада, Огранку САНУ, кафеима, ресторанима, као и на балконима у Змај Јовиној улици. Део програма биће одржан и у Сремским Карловцима, просторима у Сомбору, Сремској Митровици, Жабљу и Београду.

Међу учесницима су најављени Жерар Нуаре из Француске, Пиа Јул, Томас Боберг,Кристел Винблад, Глен Кристијан и Камила Лефстрем из Данске, Хавијер Вела иМарија Алкантарилја из Шпаније, Метју Кели и Морис Риордан из Велике Британије,Педро Серано из Мексика, Габријел Кифу из Румуније, Наливијко Николај Петрович из Русије…

Програм обухвата симпозијум о поезији и баналности, промоцију Антологије данске поезије у издању Друштва књижевника Војводине (ДКВ), које је и организатор МНКФ-а, читања поезије и разговоре, доделу награда и такмичење за најбоље слемера Србије.

У току Фестивала биће уручена међународна награда за књижевност “Нови Сад”, која је додељена данском песнику и писцу Томасу Бобергу а допринос савременој поезији, те 56. “Бранкова награда”, која је припала Срђану Гагићу за књигу “Деца у излогу”, у издању Ратковићевих вечери поезије у Бијелом Пољу.

У оквиру МНКФ-а, 1. септембра у кафеу “Бистро” биће одржано полуфинално и финално такмичење за најбољег слем песника Србије. О учесницима финала одлучиће гласови публике, а у полуфиналу су Симонида Бањеглав, Радован Божовић, Ђорђе Ђорђевић иДејан Каназир из Београда, Драгана Бечејски из Панчева, Бојан Илић Бокерини из Ниша и Иван Милјаковић из Врњачке Бање.

Фестивал је организован уз подршку Покрајинског секретаријата за културу Војводине, Министарства културе и информисања Србије, Градског већа Новог Сада и Данске фондације за уметност, те захваљујући доброволјном  ангажовању чланова ДКВ.

 

Извор: seecult.org

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari