Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Moсковске загонетке

Дарко Ковачевић, Суботица

„Московске загонетке“ (The Moscow Puzzles) енглески су превод математичких загонетки „Математическая смекалка“ које је још далеке 1955. године приредио Борис Кордемски. Књига садржи готово 360 вежби за математичку рекреацију - од једноставних и тежих главоломки, преко геометрије, природе бројева, до математичких игара и трикова.

Ту је и по који парадокс, али и особине нпр. фибоначијевог низа и фигуративних бројева. Оригиналне илустрације радио је Евгеније Аргутински, а књига, дакако, садржи и легендарну загонетку са козом, вуком и купусом, за коју аутор наводи да потиче из XVIII века.

У прилогу неколико загонетки са илустрацијама:

#1 Проницљиви пионири

Тек што су завршили метеоролошка мерења, дечак и девојчица седоше на брежуљак да одморе. Ту наиђе теретни воз, жестоко димећи и пућкајући на стрмом успону под знатним теретом. Ветар је дувао равномерно, без налета.

„Колику ли смо брзину ветра измерили?“ упита дечак.

„Двадесет километара на час.“

„То ми је довољно да израчунам брзину воза.“

„А, баш!“ посумња девојчица.

„Потребно је само да мало боље осмотриш кретање воза.“

Девојчица се мало замисли, па и она укопча.

Оно што су видели било је баш онако како је наш цртач и нацртао. Којом брзином се кретао воз?

#19 Постављање застава

Млади комсомолци направили су малу хидроелектрану. Припремајући је за свечано отварање, млади комунисти и комунисткиње окитили су је са све четири стране гирландама, сијалицама и заставицама. Имали су 12 заставица. Прво су их аранжирали по 4 са сваке стране (види слику), али су ускоро увидели да би их могли аранжирати и по 5 или чак 6 са сваке стране. Како?

#88 Мачак и мишеви

Мачак је одлучио да прилегне. Уснуо је да га окружује 13 мишева: 12 сивих и један бели. Огласио се и газда: „Мацане, треба да поједеш сваког тринаестог миша, крећући се увек у истом смеру, али тако да последњи поједени миш буде бели.“ Одакле да почне?

#218 Готован и враг

Готован се вајкао: „Сви веле - Не требају нам готовани. Само нам сметаш. Иди к врагу! - али, хоће ли ме враг научити како да се обогатим?“

Утом се створи враг.

„Добро, пријатељу“ рече враг готовану, „имам за тебе један лаган посао и прилику да се обогатиш. Видиш ли онај мостић тамо? Само се прошетај преко и дуплираћу ти новац који имаш у џепу. Заправо, дуплираћу ти новац сваки пут када пређеш преко моста.“

„Заиста?“

„Има само још једна ситница. Будући да сам толико великодушан, твоје је да ми даш 24 рубље након сваког преласка.“

Готован се погодио. Прешао је мост и застао да преброји новац... чудо! Имао је дупло.

Дао је врагу 24 рубље и прешао поново. Новац у џепу му се дуплирао, и он је још једном платио 24 рубље, па прешао и трећи пут. Опет му се дуплирао новац, једино што је сада имао још само 24 рубље које је морао дати врагу. Враг се насмејао и нестао. Са колико новца је готован почео?

 

Изворне загонетке (у deja-vu формату):

http://ilib.mccme.ru/djvu/klassik/smekalka.htm

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari