Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Турски дарквејв

Aутор: Филип Вукотић

She past away

Бенд се зове She past away. Албум се зове Belirdi gece (2012) и од првих тактова песме Şanrıјасно вам је да ћете овај албум одслушати до краја. Бенд је настао у Турској 2006. и чине га Volkan Caner – глас и гитара и Idris Akbulut – бас. Први пут ће се појавити са EP-јем Kasvetli Kutlama 2010. године, а оно што је нарочито занимљиво јесте то да певају на турском, и да осим имена, које је на енглеском, бенд има јако упориште у наслеђу енглеског њувејва, постпанка и готикрока, односно дарквејва. Сегменти музике SPA ће вам, ако сте љубитељ овог/ових прав(а)ца, у већој или мањој мери већ бити познати, али начин на који се мотиви бендова попут The Sisters of Mercy, Joy Division,The Cure, Bauhaus... сливају у нову целину обогаћени савременим звуком чини овај албум потенцијалним за „бесомучно“, изнова и изнова, преслушавање. Ово, или ова, She из назива бенда, како и сами чланови говоре, има више метафизичко значење него што заиста представља неку женску особу. She би значило дух који је неповратно изгубљен, прошлост из које се црпу сви сокови.

Можда се ни на један други музички жанр као на дарквејв не могу тако добро применити речи Соње Савић да је била срећна тек онда када је нашла људе који су несрећни као и она. И заиста, ни један други музички правац се не базира толико на неком одређеном сентименту колико овај. Дарквејв настаје у Енглеској на почетку новог циклуса када су се све музичке форме истрошиле и када бендови (које су већ тада називали диносаурусима рокенрола) нису имали више шта да кажу. Дарквејв је проговорио језиком мрака и меланхолије. Друштвени „ангажман“ сада је добио ону праву субкултурну-контракултурну димензију. Текстови ових бендова одзвањају исконским, прималним криком. Ако су проговарали о друштву то је чињено у контексту потраге или дефинисања одређеног идентитета који се нашао у том друштву, које је с краја 70-их и током 80-их персонификовано у лику Маргарет Тачер, у Британији која се нашла у најнезавиднијем економском полажају у својој ближој историји. Из тиме изазване резигнације и настаје то ново осећање света код младих које ће носити одредницу dark. Желело се до почетка, до самог бића. 

Текстови SPA настављају добро утабану стазу својих претходника. Већ помињана Şanrı за основни мотив узима халуцинације што је и значење речи из назива песме the laughs stamp around my brain/walls constantly turning/fear collapses on top of me/blowing its sly breath into me. blood sucking insects/sucked my soul dry. they're everywhere! (Преводи песама са турског на енглески језик могу се наћи на фејсбук страници SPA.) Синтагматски арсенал којим располаже дарквејв, уколико се ради о мање талентованим ауторима, неуко употребљен може бивати баналан. SPA успешно „избегава“ те замке правећи сјајне песничке слике, нпр. my soul is swinging around/the wind dispersed/all I know, is what I feel/i'll return/i'll bury you in my grave! (Monoton). Мотив гроба обрађен је и у песми Ritüel  из угла субјекта који у свесној, постегзистенцијалној присутности осећа распадање сопственог тела. Налик песми Christiansбенда Death cult (касније The Cult), где је ово хришћани више као одређење пасивности него у стварном смислу религијско одређење, тако SPA у песми İnsanlar (People)ознаком људи дефинише појам који представља победу идеје животне колотечине колектива над њима (онима) који се из тог појма људи измештају. Занимљиво је да песма Ruh(Spirit) настала по мотивима Бодлерове Le Revenant, што нам говори из које песничке традиције SPA проналазе инспирацију за своје песме.

Дарквејв одликују и дубоки гласови певача који уграђују још један слој мрака у и онако већ довољно мрачну атмосферу. Volkan Caner поседује управо тај елдричевски баритон који је, заправо, још један инструмент у бенду. Иначе, бенд је потпомогнут кормиларом који се зове Doruk Ozturkcan, који је задужен за ритам, матрице и све што иде уз програмирање и продукцију звука, али наступају као двојац.

Belirdi geceје албум без слабих места. Добар текст. Заразне теме на гитари и синтију. Аранжерски прилично добро осмишљен. Непретенциозан. Једнаставно, леп албум. She past away ће у будућности, сасвим сигурно, бити проматран са одређеним пијететом захваљујући управо Belirdi gece. Колико ће то поштовање бити зависи од онога што ће даље направити. Tренутно снимају нови материјал. А према новој Asimilasyon, чека нас још једно добро dark путовање.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari