Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Искре

Одржана трећа трибина Лагуниног књижевног клуба

Едвард Радерфурд, Руска

Након нобеловаца Мо Јена и Жозеа Сарамага, Лагунин књижевни клуб је у петак представио британског писца Едварда Радерфурда. Његов двотомни роман „Руска“ говори о 1.800 година историје Русије кроз живот неколико породица, кроз причу о Аланима, Козацима, Хазарима, Монголима, о Ивану Будалици, касније познатом као Иван Мудри, о Петру Великом и староверцима, о комунизму, Стаљину... „Руска“ је хронолошки други Радерфурдов роман, иако су Лагунини читаоци већ упознати са његовим стваралаштвом захваљујући објављеним романима „Њујорк“ и „Лондон“, а које је овај британски писац написао после романа „Руска“.

Овај аутор, према речима преводитељке Александре Чабраје, настоји у својим делима да на „врло питак начин, врло читљиво, опише историју неке државе или града, од њиховог настанка до савременог доба“. Како каже, „Руска“ је названа по селу чије житеље прати кроз више векова, и доноси причу о једној великој цивилизацији испричану „кроз животе неколико породица, различитог порекла, али сједињених и испреплетаних у стварању судбине своје земље“.

Према мишљењу Предрага Ј. Марковића, аутор је написао књигу која је веома поучно штиво за све које занима руска историја и њени житељи. Он додаје да роман има све квалитете који се очекују од уџбеника – да буде јасно, једноставно написан, да доноси чињенице утемељене на аутентичним историјским изворима и додао да је штета што заиста не пише историју. „Ја сам са великом скепсом приступио том роману, јер како ће један Енглез да пише о руској историји. Али може. Не морате бити крвно везани за неко тло да бисте знали много о њему.“ Марковић је додао да су у српској књижевности већина романа историјски, али да се заправо ретко ко заиста бави детаљима. „Осим тога, обично аутори говоре о одређеном периоду или догађају, а осим Андрића нико се том темом није бавио епски, кроз векове. Из тог угла је Радерфурдов подухват још важнији.“

Писац и драматург Миомир Петровић запазио је да је Радерфурд веома добро упознао руску литературу, јер користи као узоре дела руских класика од бајки до Толстоја и Достојевског, али пре свега Чехова, следећи његов пример писања о малим људима, али и приказујући да се најважнији догађаји одигравају у тренуцима када се ништа не догађа, у тишини. „Иако је узео један континент који зовемо државом и огроман период у животу тог народа са великом и значајном литерарном традицијом, Радерфурд није покушао да дешифрује тај народ на начин који је близак англосаксонској култури, већ да нам кроз асоцијације само представи ту културу. Он воли да научи читаоца а не да га учини незналицом“, истакао је Петровић.

Четврта трибина Лагуниног књижевног клуба

Наредна, четврта трибина заказана је за 5. јун у Делфи Цафéу у СКЦ-у од 18 сати, на којој ће бити представљен велики перуански писац, нобеловац Марио Варгас Љоса и његов важан роман „Град и пси“, којим је Варгас Љоса задобио међународно признање. Радња романа одвија се у војној гимназији с интернатом где су питомци подвргнути строгој војничкој дисциплини и где владају неписана правила и закон јачега. Млади људи приморани су да науче да се уклопе у такву средину и живе отуђујућим начином живота, који им не дозвољава да се развијају као личности, и где су непрекидно потчињени и понижени. Цена ове књиге биће снижена за 30 одсто до 5. јуна.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari