Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Samorost 3

Самоникле игре

Дарко Ковачевић, Суботица

Многима је већ познат чешки независни студио „Аманита“, оно бар по „Машинаријуму“, авантури из 2009. године, коју су ови талентовани млади Чеси развили без буџета, буквално за своју душу, а која је у свим сегментима, од света, приче, загонетки, главног јунака, атмосфере, до музике, звука, те изнад свега визуелног дизајна и графике, била школски пример комплетног уметничког дела на тржишту (полу)фабриката не тако јефтине забаве – жито међ кукољем.

Чешки тим је нас је и ове године обрадовао новом авантуром, сада већ препознатљивог стила и сензибилитета, буквално „чешком школом“ (неме) нарације (види, нпр. „А је то!“) и анимације фантазијских светова, уз приметан респект према пионирима надреалних анимираних светова, као што су Јан Шванкмајер или Карел Земан. „Аманитине“ авантуре смештене су у под-реалне џепне универзуме у којима не постоје монолози и дијалози, али постоје слике и симболи. „Машинаријум“ је био стимпанкерски свет који је протагонисту – расходованог чапековског робота (названог по Кареловом брату - Јозефу), водио кроз последично узрочни механичко-машинистички екосистем. „Саморостов“, пак, универзум умногоме подсећа на микро-планете „Малог принца“, где је, овај пут, готово сва механика билошка-органска, где је цео универзум – уприрођен.

„Аманитини“ светови толико су необични (и маестрално илустровани) да је довољна (и главна) наративна линија – истраживање. Из просте дечје радозналости, откривамо фантастичне пределе, а временом и заплет, сврху нашег постојања у датој фантазији. Сваки предео, свако место на „Саморостовим“ планетама-оазама, одише неким унутрашњим биолошким механизмом, смислом који се да докучити, логиком и правилима неког нама страног еко-система, која можемо открити посматрањем или слушањем звука, шумова, музикалности и музике којом дишу „самоникли“ светови. Ове авантуре ништа не говоре, а опет све казују, јер се из детаља могу реконструисати животи главних и пратећих актера приче. Тако су и „Машинаријум“ и „Саморост 3“ погодни за играче у распону од 7 до 107 година, а може и за млађу децу, наравно, само уколико показују интересовање.

Што се мене тиче – заборавите блокбастере. Игра године.

 

Линкови:

Машинаријум - http://machinarium.net/

Саморост 3 - http://samorost3.net/

 

Крај Новог Полиса?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari