Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Чип у длану отвара врата

Маја Швајдер, Дојче веле

Био-имплантати полако постају стварност. На сајму информатике CeBIT у Хановеру представљена је нова генерација чипова која би могла да промени нашу свакодневицу.

„Увек постоји неки ризик ако одлучите да нешто ставите у своје тело“, каже Амал Графстра из фирме „Опасне ствари“ (Dangerous Things) из Сијетла и успут објашњава да је име својој фирми дао управо зато што су га људи стално испитивали: да ли је то опасно?

Као вакцина

„То“ о чему га људи испитују, на први поглед заиста делује опасно или у најмању руку језиво. Помоћу велике ињекције, на штанду његове фирме на информатичком сајму CeBIT у Хановеру, Графстра заједно са својим партнером Стивеном Кремером демонстрира како изгледа имплантација чипа под људску кожу. Један убод између кажипрста и палца човека претвара у киборга.

„То је као вакцинација и мање је опасно од пирсинга“, каже Граафстра и додаје да се експериментално бави таквом врстом имплантације од 2005. и да „до сада није било рекламација“. На идеју о стављању чипа под кожу са подацима о носиоци, што би му омогућило аутоматски приступ многим подручјима, Графстра је дошао пре десетак година када је открио колико га нервира што никада не може да пронађе кључеве. Пре тога годинама се бавио истраживањима на пољу идентификације путем радио фреквенција (RFID) и технологијом комуникације на близину (NFC).

Кључеви су ствар прошлости

„Помислио сам: идеја кључева стара је неколико миленијума. Зар није време да они оду у прошлост“, сећа се Графстра. Тако се родила идеја о поткожном чипу који би по истом принципу као и откључавање аутомобила на даљину, што је данас готово стандард у аутомобилској индустрији, отварао врата. Предност је очигледна: мукотрпна потрага за кључевима, али и злоупотреба кључа, требало би да постану ствар прошлости. Ипак, многима је још увек страна помисао да под кожом носе чип, да се претворе у хумане роботе. Проналазач тог механизма у поткожном у чипу виде једноставно помагало као и свако друго: наочаре или слушне апарате.

За сада само уградња у длан

Поткожни чип је ипак мало компликованије помагало од наочала. Направљен је од нерђајућег челика, умотан у бакрену антену, а све то налази се у чаури од специјалног медицинског стакла. Нема батерије, чип постаје активан тек када се нађе у непосредној близини специјалних читача. Али примена је шира и далеко превазилази пуку употребу на нивоу кључа. „На чип могу да се ставе многе информације, попут рецимо лозинке вашег мобилног телефона који се активира једино ако га Ви узмете у руку“, објашњава предузетник-научник Графстра. „То је врло практично ако вам украду телефон“.

Примена је широка – од процеса плаћања, па до заштите електронске поште. На питање могу ли поткожни чипови да се хакују, одговара: „Да ако су лоше направљени“. Проблеми би могли да настану и приликом неких медицинских прегледа попут томографије. Чипови се тада наводно загревају. Научници већ размишљају о новој генерацији имплантаната који би били уграђивани у мозак. Ипак, у том смеру се за сада размишља само у медицинске сврхе. Отварање аутомобила остаје посао – чипа у руци.

 

Извор: Дојче веле

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari