Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Божји кроки историјског детерминизма

Дарко Ковачевић

Ако је коме икад допао шака кинески буквар, могао је видети да је кинеско писмо настало од пиктограма и идеограма који су, у почетку, представљали по један појам, да би доцније сложенији појмови настајали комбинацијом по два основна појма (пиктограма и идеограма), а даље и изведених појмова. Тако је, можда, на почетку постојала једна жена и једна кућа, па је сигурност настала када је та жена коначно дошла под кров куће, али је наизглед мала разлика (две жене под истим кровом) уместо још веће сигурности довела до патње и беде.

Ако се ко кад бавио филозофијом, или бар заседао по кафанчугама, позната му је грчка класична (пре свих пре Сократа) мисао о четири основна елемента (вода, земља, ваздух и вода) чијим сучељавањем и срастањем (сразом) добијамо све остале, изведене, елементе, па и ракију. Сличног мишљења били су, људи веле, и кинески мислиоци. Ако ли ко познаје мог пријатеља Робику, могао је чути за његову теорију индуктивне компликације, којом је објашњавао себи и покаткад другима, да је све некад било једноставно, е да би се комбинацијама закомпликовало до, шта ја знам, једног тренутка у ком ће се прекомпликовати до толико минуциозних детаља – до коначног, фатално вам тврдим, непрепознавања различитости.

Doodle God, Doodle Devil i Doodle Kingdom серијал је површних игрица које постулирају на основним (задатим) елементима и логосу као покретачу, хммм…. когнитивних деривата  дијалектике бића и битка нама познатог универзума. У питању су тзв. casual igre, што, да преведемо на нашки, значи да не захтевају озбиљног до балчака посвећеног играча. Необавезно, при том и забавно, а делом и поучно губљење времена, погодно за крадомице играње током досадних предавања, бесмислених семинара, испразних политичких говора и других саборних активности које изричито захтевају присуство тела без духа.

Божји кроки почиње основним елементима, чијом се комбинацијом, уз божју помоћ, долази до изведених ствари и појмова разгранатих у материјални и појмовни свет компликација које данас познајемо. Ђавољи кроки почиње слично, само што се овај пут изводе, из атомоса човека и јабуке (сазнања), грешна једињења са којима тако радо улазимо у реакцију. Тако се човек коначно дочепао божанске моћи стварања и разарања, и може да их ужива кроз свој компјутер или мобилни уређај за свега 99 центи. Што ће рећи да за 2 долара можете да створите и уништите свет, без икаквих последица. Кад смо то имали, браћо и сестре? Никад!

Doodle Kingdom је слична ствар, само што је у питању „породична забава“, дакле, наслов је прилагођен и деци родитеља који сматрају да је боље да се за секс, дроге, алкохол, анархију, тероризам и понцијеву превару чује на улици него у породици (PG рејтинг, безбедно за све узрасте). Игрице су доступне у потрошачким и бесплатим верзијама. За велике и мале потрошаче (све мобилне и статичне платформе): http://doodlegod.com/ Џаба (online): http://armorgames.com/play/11411/doodle-god-2 http://armorgames.com/play/7384/doodle-devil

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari