Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Gish i Estradasphere

Од катрана до чардака од огледала

Дарко Ковачевић

Музика је била значајна компонента игара давно пре него што су Трент Резнор и Ексерчине од 22,5 Цента (Nine Inch Nails) снимили саундтрек за Квејк (Quake). За некога су то бравуре Мицуде Јасунорија (Yasunori Mitsuda) или, зашто не, чиптјун верзије Бахових токата. Причу о синтетизацији звука и чиптјун сцени оставићу за неки наредни пут, зато што нас ова води у другом правцу, а довешће на место на којем нико од нас није сањао да ће се наћи.

Следеће што нам је потребно је игра – Гиш (Gish). Гиш је лопта катрана која живи срећно са (људског рода) девојком Бре (без зареза, што значи да се девојка зове Бре). Одатле прича иде стереотипно: мистериозна мрачна сподоба отима Бре, а Гиш мора да се котрља, лепи, цури, стиска и гура кроз разне препреке не би ли је ослободио. Игра је 2005. године освојила велику награду респектабилног Независног фестивала игара (IGF – Independent Games Festival), а морам поменути и издавача, Хроник Лоџик, који има и друге наслове вредне пажње, пре свих Понтифекс и наставке, сјајно конципиране логичке игре у којима је потребно градити мостове. Гиш је солидно комерцијално прошао, а у међувремену је ослобођен патентних права, те постоји и у верзији отвореног кода

Оно што је Гиш одвајало од других игара јесте и саундтрек који је у неким композицијама доносио музичку фузију на коју би и љубитељи запе широм наћуљили ушеса. Испоставило се да је звучне ефекте и музику за игру радио Тим Смоленс, а да су песме у игри заправо композиције његовог бенда Естрадасфера, те да их има са неколико албума, од којих треба истаћи фолк Mekapses Yitonisa са албума Квадропус, дакако и Feed Your Mama's Meter са претходећег му албума Buck Fever.

Естрадасфера, као бенд, настављала је радикалну (у неким тренуцима можда и насилну) музичку фузију у стилу Џона Зорна, проширујући је осмобитним чиптјуном, балканским фолком, и буквално сваком данас познатом музиком која им је допала до уха. Кулминацију и катарзу Естрадасфера је доживела концертом и видео пројектом Palace of Mirrors, који чучи као неоткривени бисер у мору интернетског смећа. Од 2010. године бенд је зашао у permanent hiatus.

 

Гиш:

Оригинал  

Слободна верзија 

Мобилне верзије 

 

Естрадасфера:

It's Understood 

Buck Fever 

Quadropus 

Passion for Life 

Palace of Mirrors 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari