Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Off-peak

Археологија трансхуманизма

Дарко Ковачевић

Чим је своју посаду послао пут тамо неке друге, удаљене звезде, у сусрет туђинској цивилизацији, Станислав Лем (у Фијаску, ако ме сећање не вара) дубоко се забринуо може ли до икаквог контакта уопште доћи, због нечега што бисмо могли назвати узани праг интересовања, или, модерније, друштвени сингуларитет. Овде, дакако, не мислим баш на техно-сингуларисте који антиципирају да се Интернет коначно погорди и обзнани свету да је мрежа од сада Једно, одн. да није Бог створио човека, већ да Човек упорно ствара бога. Више сам то замислио у неком облику технолошке црне рупе која усисава све оно што је било друштвено-релевантно, ама баш онако како је Маркс у Манифесту најавио са „all that is solid melts into air“. Јер, чему живот, чему будућност сутра, ако можемо да је симулирамо овде, данас?

Off-peak је, рецимо, врста симулације једног бизарног виртуелног света која ме и нагнала на овакав трансхуманистички пролог. Off-peak није игра у класичном смислу (можемо је назвати и интерактивним видеом), јер Off-peak води на једно мало путовање замишљеним светом који највише подсећа на свет будућих буџака „друштвених“ мрежа и MMORPG игара. Ту суштински нема никакве интеракције, нити задатака, нити икаквог стварног ни измишљеног смисла који би прожимао логику игре као виртуелног света, али светови једноставно постоје зато што могу да постоје (има места на хард-диску или мрежи), и коначно је то и једини смисао њиховог постојања.

И ту сад не причам о симулацији која је у жижи интересовања, већ покушавам да замислим готово напуштену симулацију, нешто попут напуштеног Minecraft сервера, или, ако ћемо наставити са асоцијацијама, на пример, неки Фејсбук налог или групу на којој се нико није појавио већ неколико година, или, да дам још ближи пример, текст који је написан а нико га неће прочитати, јер је праг интересовања веома веома узан – неки још нису свесни сингуларизације друштва па пиље у монолит технологије попут мајмуна у кубриковској Одисеји; други су већ трансцендирали овоземаљска питања па их још једино интересује када ће се појавити нови patch за матрицу у коју су се одавно учитали.

У којој сте матрици?

Трансцендирајте.

Замислите сада један напуштени матрикс.

Залутајте (случајно) у напуштени матрикс и почните да истражујете простор, слике, звук…

То је атмосфера коју, поред одличне музике, доноси кућни, homebrew пројекат Off-peak.

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari