Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

la Molleindustria

Радикалне игре против тираније забаве

Дарко Ковачевић

Молеиндустрија (la Molleindustria) производи игре које су, како сами истичу, хомеопатски лекови против идиотизма мејнстрим забаве. Залажу се за радикализацију популарне културе и освајање видео игара као медија, и као 100 милијарди долара вредног тржишта.

Најпознатији наслов им је о Мекдоналдсу (www.mcvideogame.com), менаџерска симулација која прати овај бизнис брзе хране од поља (и сеча шума) у Латинској Америци до састанка акционара на самом врху пирамиде. Игра је заснована на књигама и филмовима попут “Beyond Beef” Џереми Рифкина, “No Logo” Наоми Клајн, “Supersize Me” и “Fastfood Nation”. Када сам приметио да су међу децом популарне тзв. микроменаџерске симулације – а заправо симулације монотоног репетитивног рада (умотане у шарену обланду флеш графике), увалио сам им Мекдоналдс игру без икакве претходне најаве. Врло брзо су почела да наилазе питања.

Други интересантан наслов из радионице радикалних видео игара носи име “Oiligarchy” (www.molleindustria.org/en/oiligarchy/) у којој се играмо протагониста нафтне ере. Како игра примамљује: истражи и буши по свету, потплаћуј политичаре, спречи развој алтернативних извора енергије, повећавај зависност од нафте. У сваком случају, забављај се док залихе још трају!

Трећа из серије корпоративних наслова је “Прича о мобилном” (www.phonestory.org), у којој прича води од рудника колумбита-танталита у Конгу, преко радних логора у Кини, до електронског отпада. Прича о мобилном је уклоњена из iTunes App Store због, погађате, неадекватног, насилног и узнемирујућег садржаја.

Свакако најинтересантнији је наслов “Направити бољу мишоловку” (www.molleindustria.org/to-build-a-better-mousetrap/) где се критички преиспитује савремени процес рада, иновације, производње и наднице. У главним улогама су мачке и мишеви.

Молеиндустрија има још гомилу наслова, сви су слободни/бесплатни (под Creative Common лиценцом), и читава прича може да се прати на www.molleindustria.org.

 

 

Molleindustria from paolo pedercini on Vimeo.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari