Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Samorost 3

Samonikle igre

Darko Kovačević, Subotica

Mnogima je već poznat češki nezavisni studio „Amanita“, ono bar po „Mašinarijumu“, avanturi iz 2009. godine, koju su ovi talentovani mladi Česi razvili bez budžeta, bukvalno za svoju dušu, a koja je u svim segmentima, od sveta, priče, zagonetki, glavnog junaka, atmosfere, do muzike, zvuka, te iznad svega vizuelnog dizajna i grafike, bila školski primer kompletnog umetničkog dela na tržištu (polu)fabrikata ne tako jeftine zabave – žito međ kukoljem.

Češki tim je nas je i ove godine obradovao novom avanturom, sada već prepoznatljivog stila i senzibiliteta, bukvalno „češkom školom“ (neme) naracije (vidi, npr. „A je to!“) i animacije fantazijskih svetova, uz primetan respekt prema pionirima nadrealnih animiranih svetova, kao što su Jan Švankmajer ili Karel Zeman. „Amanitine“ avanture smeštene su u pod-realne džepne univerzume u kojima ne postoje monolozi i dijalozi, ali postoje slike i simboli. „Mašinarijum“ je bio stimpankerski svet koji je protagonistu – rashodovanog čapekovskog robota (nazvanog po Karelovom bratu - Jozefu), vodio kroz posledično uzročni mehaničko-mašinistički ekosistem. „Samorostov“, pak, univerzum umnogome podseća na mikro-planete „Malog princa“, gde je, ovaj put, gotovo sva mehanika biloška-organska, gde je ceo univerzum – uprirođen.

„Amanitini“ svetovi toliko su neobični (i maestralno ilustrovani) da je dovoljna (i glavna) narativna linija – istraživanje. Iz proste dečje radoznalosti, otkrivamo fantastične predele, a vremenom i zaplet, svrhu našeg postojanja u datoj fantaziji. Svaki predeo, svako mesto na „Samorostovim“ planetama-oazama, odiše nekim unutrašnjim biološkim mehanizmom, smislom koji se da dokučiti, logikom i pravilima nekog nama stranog eko-sistema, koja možemo otkriti posmatranjem ili slušanjem zvuka, šumova, muzikalnosti i muzike kojom dišu „samonikli“ svetovi. Ove avanture ništa ne govore, a opet sve kazuju, jer se iz detalja mogu rekonstruisati životi glavnih i pratećih aktera priče. Tako su i „Mašinarijum“ i „Samorost 3“ pogodni za igrače u rasponu od 7 do 107 godina, a može i za mlađu decu, naravno, samo ukoliko pokazuju interesovanje.

Što se mene tiče – zaboravite blokbastere. Igra godine.

 

Linkovi:

Mašinarijum - http://machinarium.net/

Samorost 3 - http://samorost3.net/

 

Kraj Novog Polisa?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari