Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Habitica

Video, vidi, videćeš igru

Darko Kovačević

Za nedovoljno osvetljene ljude, one koji nisu umeli i ne umeju samomotivisano svesno i svrsishodno da delaju, igrifikacija može biti jedna od metoda uz pomoć koje će unaprediti zatucačene strane sopstvenog bića (a zašto ne i bitka). Igrifikacija može biti i način na koji ćemo se naterati da odradimo neki zaista dosadan posao. Igrifikacija je tako, da pojasnim neo-neprosvećenima, primena igračkih sistema nagrađivanja (i kazni) na stvaran život. Nije to, da bude zabune, isto što i sedativirani državni službenik koji iz dokolice slaže Soliter, čekajući da mu se završi smena, te da nastavi da se dosađuje uz sopstveni život, ali od kuće. To je nešto drugo. Nije to ni neki famozni bodovni sistem kojim bi nas više ili manje motivisali da produktivnije radimo. Igrifikacija je pretvaranje života u (video) igru.

Ko je pratio TED , već se sreo sa pojmom igrifikacije (gamification). Ko nije dovoljno futuristički prozorljiv, a želeo bi ipak da stigne jednog dana u budućnost, vreme mu je da se lati Habitike, programa za igrifikaciju života.

Habitika je praktično neka vrsta dnevnog rasporeda, koji vam, uz malu pomoć mašte i infantilnih sličica, pomaže da bolje igrate ulogu samog sebe odn. sopstvenog ostvarenja, samopotvrđivanja kroz život i u životu. Igrač samostalno može da definiše i odabere svakodnevne zadatke, kratkoročne i dugoročnije ciljeve, od, na primer, „namesti krevet“, preko „nauči gradivo iz matematike“, „očisti tavan“, „popuni poresku prijavu“, do „učlani se u Srpsku naprednu stranku“ (bolje od toga ne mogu da smislim). Sve ovo opisano može da funkcioniše i kao običan podsetnik. Međutim, Habitika, nomen est omen, je fokusirana na navike, i sistemom bodovanja pokušava da nagradi ili kazni igrača za dobre i loše navade. Cilj je, dakako, da se kroz igru rešavamo rđavih navika, a da usvajamo dobre. Pedantan igrač tako će napredovati (levelovati - što bi rekla deca) sve više i više, i moći će da nagura daleko preko škotskog 33. stepena.

Za neorganizovane i bezidejne ljude, Habitika nudi osnovni skup predloga za navike, poslove i obaveze. Ove skupove grupiše (ili deli, kako vam draže) na preduzetničke, kućne poslove, studentsko (m)učeničke, zdravlje, spašavanje planete Zemlje i sl. Ispunjavanjem određenog posla, igračev avatar stiče iskustvo i napreduje, dok mu neispunjenje oduzima „zdravlje“. Što bi rekli - mora da se trudi u stvarnom životu, da mu avatar ne bi crko u virtuelnom. Nešto slično Tamagočiju, samo što se u ovom slučaju, uz posredovanje avatara, staramo sami o sebi. Da bi sve bilo interesantnije, zabavnije i atraktivnije, tu su i nekakve nagrade koje se mogu steći, karakondžule koje se mogu uništiti, i sve se to može deliti sa drugima preko odvratnog Fejsbuka ili druge mreže razdruštvljenja.

Osobi koja je dovoljno samodisciplinovana da si definiše dnevne zadatke i pošteno, iskreno, odano, neumorno, istrajno i radno ih ispunjava, lično smatram da Habitika kao životna poštapalica nije ni potrebna. Vrag će ga znati. Isto mislim i da ozbiljno religioznom čoveku  crkva nije potrebna, pa opet gomile hitaju onamo da se bogu mole, i još se izjašnjavaju kao religiozni. U svakom slučaju, ako vidite osobu koja je ambiciozna, motivisana, decidirana, stremi ka boljem sutra, onda pretpostavite da je ta osoba na Habitiki.

Kako sam uvek rad da zamislim i nekakvu bonus glupost, ne mogu da se otrgnem ideji da ćemo u bliskoj budućnosti svi biti upisani u nekakvu (ako ne globalnu, ono) nacionalnu Habitiku. I opet će nam nekakvi upravljači vremena upisivati, dopisivati i bodovati navike, poslove i obaveze.

Habitika je finansirana putem Kikstartera, ima je i na mobilnim sokoćalima. Pomoći će svima koji žele da napreduju. Koji žele suprotno, najbolje im je da duvaju ljepilo.

*

Sve džabe, većini džaba - https://habitica.com

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari