Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

8-bit philosophy

Igra, dakle postoji

Darko Kovačević

Pokopasmo Dekarta i bez pomoći Radomira Konstantinovića, jer, misliti da su naše misli naše - ne samo da je oholo, nego i nerazborito. Hoću reći da mišljenje nije samoodrživo. Misleći će čovek, ako uopšte još postoji, uvek gubiti, jer će i najplitkoumniji igrač (bot) prepoznati da je Zatvorenikova dilema na planeti Zemlji zapravo igra negativne sume, te će zaigrati nekooperativno, pri tom optužujući komuniste (ili Ruse, ukoliko ponestane crvenih) da su krivi za propast sveta.

Misleći čovek, onaj koji postoji, trebalo bi da uviđa kako učestvuje u igri koju stalno gubi. Pred njim su tri izbora:

Prvi izbor je da nastavi da gubi, s nadom da će se i bot jednom dozvati pameti (promudriti) i zaigrati kooperativnu igru. Kvaka je, rekli smo, što je u pitanju igra negativne sume, resursi se troše, i sve se više bliži vreme kada će se konačno istrošiti, te će i misleći i bot otići u vražju mater, odn. u vakuum kosmičkog nepostojanja. Drugi izbor je da i on, misleći, zaigra isto kao i nemisleći (bot), što bi ga (ex-mislećeg), ako je verovati Dekartu, bacilo u ništavilo. Treći izbor je da napusti igru, što je, budimo iskreni, najradikalniji oblik nekooperativnosti. Iz perspektive igre, napuštanje igre (pa makar i zbog surove stvarnosti) jednako je skoku u ništavilo.

Četvrti izbor, Niče bi se složio, je da ubije bota.

Možda je Dekart, udarajući temelje zapadnoj misli, time i klešući modernog zapadnog čoveka (to je ovaj što veruje da kapitalizam nosi blagostanje narodima, i isti što se plaši miliona izbeglica), izričući da mišljenje možda jeste dovoljan uslov za postojanje, prećutao da nije i potreban. Što će kraće reći da ubuduće može da postoji i bez misli. Postojao je čovek, ne brinite, itekako postojao desetine i stotine hiljada godina pre filozofije i filozofa. Pregurao je čovek, kao i sve ostalo, i te dve hiljadice godina rađanja i umiranja kritičke misli. Sad može, na miru, da nastavi život bez sumnji, briga, da ide dalje, gura napred bez nepotrebnog zaustavljanja i propitivanja.

Kurs osmobitne emulacije filozofije pohađajte OVDE

ili, neke interesantne teme (sa istog kursa): Bodrijar – Možemo li verovati medijima?

Ili: Niče – Čini li nas hrišćanstvo slabim?

        Derida – Da li je mačka mačka? 

        Dekart – Možemo li biti sigurni u bilo šta? 

        Platon – Šta je stvarno? 

        Karl Marks+Super Mario- Šta je marksizam?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari