Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Božji kroki istorijskog determinizma

Darko Kovačević

Ako je kome ikad dopao šaka kineski bukvar, mogao je videti da je kinesko pismo nastalo od piktograma i ideograma koji su, u početku, predstavljali po jedan pojam, da bi docnije složeniji pojmovi nastajali kombinacijom po dva osnovna pojma (piktograma i ideograma), a dalje i izvedenih pojmova. Tako je, možda, na početku postojala jedna žena i jedna kuća, pa je sigurnost nastala kada je ta žena konačno došla pod krov kuće, ali je naizgled mala razlika (dve žene pod istim krovom) umesto još veće sigurnosti dovela do patnje i bede.

Ako se ko kad bavio filozofijom, ili bar zasedao po kafančugama, poznata mu je grčka klasična (pre svih pre Sokrata) misao o četiri osnovna elementa (voda, zemlja, vazduh i voda) čijim sučeljavanjem i srastanjem (srazom) dobijamo sve ostale, izvedene, elemente, pa i rakiju. Sličnog mišljenja bili su, ljudi vele, i kineski mislioci. Ako li ko poznaje mog prijatelja Robiku, mogao je čuti za njegovu teoriju induktivne komplikacije, kojom je objašnjavao sebi i pokatkad drugima, da je sve nekad bilo jednostavno, e da bi se kombinacijama zakomplikovalo do, šta ja znam, jednog trenutka u kom će se prekomplikovati do toliko minucioznih detalja – do konačnog, fatalno vam tvrdim, neprepoznavanja različitosti.

Doodle God, Doodle Devil i Doodle Kingdom serijal je površnih igrica koje postuliraju na osnovnim (zadatim) elementima i logosu kao pokretaču, hmmm…. kognitivnih derivata  dijalektike bića i bitka nama poznatog univerzuma. U pitanju su tzv. casual igre, što, da prevedemo na naški, znači da ne zahtevaju ozbiljnog do balčaka posvećenog igrača. Neobavezno, pri tom i zabavno, a delom i poučno gubljenje vremena, pogodno za kradomice igranje tokom dosadnih predavanja, besmislenih seminara, ispraznih političkih govora i drugih sabornih aktivnosti koje izričito zahtevaju prisustvo tela bez duha.

Božji kroki počinje osnovnim elementima, čijom se kombinacijom, uz božju pomoć, dolazi do izvedenih stvari i pojmova razgranatih u materijalni i pojmovni svet komplikacija koje danas poznajemo. Đavolji kroki počinje slično, samo što se ovaj put izvode, iz atomosa čoveka i jabuke (saznanja), grešna jedinjenja sa kojima tako rado ulazimo u reakciju. Tako se čovek konačno dočepao božanske moći stvaranja i razaranja, i može da ih uživa kroz svoj kompjuter ili mobilni uređaj za svega 99 centi. Što će reći da za 2 dolara možete da stvorite i uništite svet, bez ikakvih posledica. Kad smo to imali, braćo i sestre? Nikad!

Doodle Kingdom je slična stvar, samo što je u pitanju „porodična zabava“, dakle, naslov je prilagođen i deci roditelja koji smatraju da je bolje da se za seks, droge, alkohol, anarhiju, terorizam i poncijevu prevaru čuje na ulici nego u porodici (PG rejting, bezbedno za sve uzraste). Igrice su dostupne u potrošačkim i besplatim verzijama. Za velike i male potrošače (sve mobilne i statične platforme): http://doodlegod.com/ Džaba (online): http://armorgames.com/play/11411/doodle-god-2 http://armorgames.com/play/7384/doodle-devil

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari