Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

la Molleindustria

Radikalne igre protiv tiranije zabave

Darko Kovačević

Moleindustrija (la Molleindustria) proizvodi igre koje su, kako sami ističu, homeopatski lekovi protiv idiotizma mejnstrim zabave. Zalažu se za radikalizaciju popularne kulture i osvajanje video igara kao medija, i kao 100 milijardi dolara vrednog tržišta.

Najpoznatiji naslov im je o Mekdonaldsu (www.mcvideogame.com), menadžerska simulacija koja prati ovaj biznis brze hrane od polja (i seča šuma) u Latinskoj Americi do sastanka akcionara na samom vrhu piramide. Igra je zasnovana na knjigama i filmovima poput “Beyond Beef” Džeremi Rifkina, “No Logo” Naomi Klajn, “Supersize Me” i “Fastfood Nation”. Kada sam primetio da su među decom popularne tzv. mikromenadžerske simulacije – a zapravo simulacije monotonog repetitivnog rada (umotane u šarenu oblandu fleš grafike), uvalio sam im Mekdonalds igru bez ikakve prethodne najave. Vrlo brzo su počela da nailaze pitanja.

Drugi interesantan naslov iz radionice radikalnih video igara nosi ime “Oiligarchy” (www.molleindustria.org/en/oiligarchy/) u kojoj se igramo protagonista naftne ere. Kako igra primamljuje: istraži i buši po svetu, potplaćuj političare, spreči razvoj alternativnih izvora energije, povećavaj zavisnost od nafte. U svakom slučaju, zabavljaj se dok zalihe još traju!

Treća iz serije korporativnih naslova je “Priča o mobilnom” (www.phonestory.org), u kojoj priča vodi od rudnika kolumbita-tantalita u Kongu, preko radnih logora u Kini, do elektronskog otpada. Priča o mobilnom je uklonjena iz iTunes App Store zbog, pogađate, neadekvatnog, nasilnog i uznemirujućeg sadržaja.

Svakako najinteresantniji je naslov “Napraviti bolju mišolovku” (www.molleindustria.org/to-build-a-better-mousetrap/) gde se kritički preispituje savremeni proces rada, inovacije, proizvodnje i nadnice. U glavnim ulogama su mačke i miševi.

Moleindustrija ima još gomilu naslova, svi su slobodni/besplatni (pod Creative Common licencom), i čitava priča može da se prati na www.molleindustria.org.

 

 

Molleindustria from paolo pedercini on Vimeo.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari