Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Nepodnošljiva lakoća stvaranja problema

Darko Kovačević

Problem koji deluje nerešivo lakše se rešava ukoliko ga podelimo na niz podproblema. Ukoliko je neki od podproblema previše komplikovan, i njega ćemo podeliti na podprobleme, i tako dalje, dok problemčinu ne razbijemo na gomilu trivijalnih problemčića. Problem sa serioznim problemima je nedostatak ozbiljnog proročišta koje bi nam pouzdano reklo da li je uopšte moguće (u nekom razumnom vremenu dakako manjem od roka trajanja svemira) atomizirati dati problem na rešiv niz podproblema. To bi bio jedan način rešavanja problema, primereniji mašini nego čoveku.

Drugi način bio bi, na primer, da napravimo još veći problem, pa da odmah njega rešimo, čime ćemo, podrazumeva se, rešiti i sve njegove podprobleme. I mirna Bačka! Problem je ako ovaj veći problem uopšte ne sadrži izvorni problem. Onda ćemo imati dva problema umesto jednog.

Hiroyuki Imabayashi je davne 1981. godine problem rešavanja problema predstavio igrom Sokoban, remek-delom logičkih igara. Na prvi pogled, igrač u ulozi magacionera pokušava da rearanžira date mu sanduke na propisana mesta. Pravila jasna i jednostavna a zadaci izazovni. Zagonetni Japanac tako je praktično utemeljio novu vrstu glavolomki - sokobanke. Magija sokobanki je što u početku deluju nerešivo, a na kraju, nakon rešenja, deluju smešno jednostavno.

Rešavanje Sokobana povešće rešavača gotovo svim znanim putevima rešavanja problema, ali će ga, kako bude odmicao od prostih do složenijih problema, konačno dovesti do gnoze da je najveća prepreka u rešavanju problema zapravo on sam. Zato što su svi problemi u ovoj igri rešivi, a nepažljivo rešavanje je ono koje će dovesti do nerešivosti, i potrebu da se vratimo na početak, naravno, samo ukoliko otkrijemo da smo (lošim) rešavanjem problem doveli do nerešivosti.

Verzije:

Prilično pravoveran rimejk (sa odličnom grafikom i muzikom)

Open-sors verzija

Mobilni Sokoban (gde je "Thinking Rabbit" originalna kolekcija sokobanki)

Onlajn Sokoban (gde je "Thinking Rabbit" originalna kolekcija sokobanki)

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari