Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Memento

Foto-album ledi Pedžet u Arhivu Srbije

Povratak u Srbiju

U ponedeljak, 28. decembra 2015. godine u 12 sati, u Arhivu Srbije književnica i novinarka Nataša Marković uručila je dr Miroslavu Perišiću, direktoru Arhiva Srbije, foto-album ledi Pedžet iz perioda Prvog svetskog rata. Nataša Marković je autorka knjige „Ledi Pedžet i njeni Srbi“, koja je objavljena u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. „Album fotografija sam dobila tek ove godine, kada sam promovisala knjigu u Varen hausu u Londonu, dvorcu koji je nekada pripadao ledi Pedžet. Fotografije zato nisu korišćene u izradi knjige“ rekla je Nataša Marković i dodala da se njeno bavljenje životom ledi Pedžet nije završilo knjigom i da radi na izradi dokumentarnog filma posvećenog ovoj dobrotvorki. Originalni album sadrži 98 fotografija koje je načinila ledi Pedžet tokom perioda Prvog svetskog rata i koje su do sada bile nepoznate stručnoj i široj javnosti. Fotografije su snimljene na teritoriji ratom zahvaćene Kraljevine Srbije, kao i na frontovima na kojima je dejstvovala srpska vojska tokom Prvog svetskog rata.

Arhiv Srbije je dobio ovaj dragocen foto-album posredovanjem istoričara Dejana Ristića, stručnog konsultanta knjige o ledi Pedžet, koji je istakao da je album mali po formatu, ali da je njegova istorijska vrednost izuzetna. „Ledi Pedžet je bila veliki humanitarac, izuzetna žena, poštovalac Srba. Njena želja je bila da se fotografije jednog dana vrate u domovinu. Jedino mesto gde se ovakav album može čuvati je Arhiv Srbije“ rekao je Dejan Ristić. Dr Miroslav Perišić se zahvalio na vrednom poklonu i najavio da će arhivisti narednih dana raditi na opisu sadržaja albuma.

Ledi Pedžet je bila engleska plemkinja koja je ostala upamćena po humanitarnom radu u Srbiji za vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Prvi put je došla u Srbiju 1910. kao supruga engleskog poslanika u Beogradu Ralfa Pedžeta. Humanost je ispoljila već u Prvom balkanskom ratu, kada osniva vojnu bolnicu u Beogradu i posvećuje se nezi i prihvatu srpske vojske kao bolničarka. Početak Prvog svetskog rata zatiče je u Londonu, odakle kreće za Skoplje, gde je predano brinula o ranjenima i bolesnima tako da je i sama obolela od tifusa. Nakon povlačenja srpske vojske preko Albanije, odlučuje da ostane u bolnici u Skoplju sa teškim ranjenicima, da bi 1916. godine bila prebačena u Veliku Britaniju.

 

Izvor: Arhiv Srbije

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari