Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Promocija "Kuće nesagorivih reči"

NBS, 21. decembar, 13 časova

Narodna biblioteka Srbije objavila je naučnu monografiju istoričara i nekadašnjeg upravnika naše nacionalne biblioteke Dejana Ristića, pod naslovom Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941 . Autor je posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svetskog rata. Knjiga Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941 podjednako je namenjena stručnoj i najširoj javnosti i izazvala je veliko interesovanje i pre nego što je objavljena.

Dejan Ristić je istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturne baštine, istoričar, prevodilac, arhivista i scenarista. Autor je većeg broja knjiga i više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Dobitnik je više priznanja za doprinos kulturi i zaštiti kulturne baštine.

Filmske novosti su, na inicijativu svog direktora Vladimira Tomčića, producirale realizaciju dokumentarnog filma pod naslovom Sećanja iz pepela (2016.) za čiji je scenario poslužio rukopis knjige Dejana Ristića. Dokumentarni film premijerno je prikazala Radio televizija Srbije 6. aprila 2016. godine povodom obeležavanja 75. godišnjice uništenja Narodne biblioteke Srbije. Stoga je ova publikacija prva naučno-istraživačka studija kod nas koja se može čitati (knjiga) i gledati (dokumentarni film).

Dve nacionalne ustanove kulture, Narodna biblioteka Srbije i Filmske novosti, priređuju predstavljanje knjige Dejana Ristića i prikazivanje dokumentarnog filma ,,Sećanja iz pepela" koje će biti održano u sredu, 21. decembra 2016. godine sa početkom u 13 sati u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije. Nakon prikazivanja filma javnosti će biti predstavljen autorski tim (producent Vladimir Tomčić, režiser Marko Savić, scenarista Dejan Ristić, saradnica na scenariju Nevena Stanić, montažerka Nataša Pantić, direktor fotografije Marko Radosavljević, dizajner zvuka Boban Maćej i narator Bojan Žirović, kao i likovni umetnik Vojislav Radovanović koji je autor ilustracije koja krasi korice same knjige i dizajner korica knjige Nikola Vukanović.

U nastavku programa o knjizi i dokumentarnom filmu govoriće direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. Uoči, tokom i neposredno po okonččanju programa biće organizovana prodaja knjige. Po okončanju predstavljanja autor će potpisivati knjige zainteresovanima. Nakon okončanja programa u atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće priređen koktel.

Dobro došli!

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari