Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Susret studentske periodike

Milena Kulić, Novi Sad

Uredništvo časopisa za društvenu i humanističku misao Noema i Savez studenata Filozofskog fakulteta u Banja Luci 24. i 25. marta bili su domaćini međunarodne tribine SUSRETI, koja svojom osnovnom idejom predstavlja važan, ako ne i presudan faktor za razvitak i negovanje naučno-istraživačke misli među mladim ljudima. Na ovoj tribini susreli su se uređivački odbori nekoliko studentskih časopisa iz regiona koji svojim radom pokazuju da studenti ne samo da umeju i mogu da se samostalno izbore za svoj intelektualni prostor, već da takav slobodan prostor u potpunosti zaslužuju. U borbi protiv svakog tipa ograničavanja mišljenja, delovanja i pisanja, uredništva ovih časopisa čine sizifovski posao ne bi li svojim kolegama studentima omogućili priliku da objave kako svoje naučno-istraživačke i esejističke radove, tako i autorsku poeziju i prozu. Jedan od pokazatelja ozbiljnog studentskog pristupa nauci jeste, pre svega, studentska periodika koju pokreću, održavaju i uređuju upravo - studenti.

Na tribina SUSRETI, koja je za sve prisutne predstavljala svojevrsni praznik studenstke misli, razgovaralo se o kreiranju uređivačke politike, interesovanju studenata da se bave naučno-istraživačkim radom, svakodnevnim problemima sa kojima se susreću, odnosu sa univerzitetskim institucijama, kao i o viziji budućeg razvoja studenstkih časopisa sličnog tipa. Razmotren je i predlog Saveza Studenata da se oformi baza studenstkih časopisa, što će predstavljati ogroman značaj ne samo za očuvanje i razvijanje studentske periodike (što je osnovni cilj), već i za pokretanje kritičkog, samosvesnog i samostalnog impulsa među ostalim studentima.

Predstavljeni su časopisi iz Novog Sada, Beograda, Zagreba, Splita i Banja Luke. Iz Srbije su svoje uređivačke i idejne poetike predstavili urednici dva časopisa – časopis Vesna iz Beograda i časopis KULT iz Novog Sada. Značajno je i poželjno bolje se  upoznati sa ovim časopisima, te ću pokušati da predstavim svaki časopis onoliko koliko ovaj tekst dozvoljava.

Časopis KULT iz Novog Sada nastao je kao potreba da se mladih ljudima obezbedi jedna baza za kulturu, umetnost, literaturu i teatar. KULT je zamišljen kao svojevrsna odbrana umetnosti, prostor za afirmaciju kritičke i analitičke misli. Iako je pokrenut kao inicijativa tri studentkinje srpske književnosti na Filozofskom fakultetu, pre tačno godinu dana (5. aprila), danas časopis ne predstavlja isključivo časopis za studente, te otuda i izostaje očekivani prefiks – studentski. KULT čini preko 200 saradnika, 400 objavljenih autorskih tekstova koji svakodnevno izlaze na našem sajtu. U dosadašnjem radu objavljen je jedan tematski broj časopisa (posvećen temi „Tabu u umetnosti“), dok je drugi broj u pripremi i u potpunosti je posvećen književnom stvaralaštvu Zorana Živkovića. Uskoro će se održati i književno veče sa prof. Zoranom Živkovićem u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, koje će predstavljati svojevrsnu promociju drugog broja. Svi oni koji „ne bulje romantično“ u stvarnost, kako bi to rekao Breht, i promišljaju sve ono što se oko nas nalazi – dobrodošli su da se priključe časopisu KULT. Ovaj novosadski časopis na tribini SUSRETI predstavile su tri urednice – Mina Kulić, Miljana Milanković i Milena Kulić, autorka teksta.

Poput časopisa KULT, časopis Vesna je, takođe, nastao kao prostor za plasiranje literarnih sadržaja kako studenata Filološkog fakulteta u Beogradu, tako i studenata ostalih fakulteta. Prvi broj samorganizovanog studentskog književnog lista Vesna izašao je u decembru 2013. godine, a urednici časopisa su uspeli da ostvare kontinuitet do danas, te časopis izlazi četiri puta godišnje u digitalnom, odnosno, štampanom izdanju. Koncepcijski, po rečima urednika, ovaj list predstavlja odabir pristigle studentske produkcije i istrajno se insistira na uključivanju novih saradnika u rad lista. List je podeljen na rubrike, među kojima su mnoge vremenom dobile status redovnog segmenta svakog broja, te se tu nalaze oblasti iz umetničkih tekstova (poezija, proza, drama), potom rubrike iz oblasti esejistike, prevodi, kao i književni intervjui. Vesnu su predstavili urednici Uroš Đurković i Ognjen Aksentijević.

Sledeći časopis koji je uzeo učešće na tribini SUSRETI je studentski časopis Mali Levijatan iz Zagreba. Ovaj časopis je započeo rad 2006. godine, kada su ga pokrenuli studenti politikologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Svojim postojanjem omogućava studentima da javno objavljuju svoje stručne radove i eseje iz područja politikologije, ali i drugih društveno-humanističkih naučnih polja. Smenom generacija 2008. godine, dolazi do zatišja na radu oko časopisa, te se časopis gasi i postaje deo arhivske građe. Postojalo je nekoliko inicijativa da se časopis ponovo pokrene, ali to je, sve do prošle godine, bilo bez mnogo uspeha. Godine 2016. u dogovoru između Uprave Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i nekolicine studenata raspisuju poziv za radove za četvrti svezak Malog Levijatana. Ovaj časopis prisutan je na Hrčku – Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske. Časopis iz Zagreba predstavili su urednici: Željko Poljak, Kristina Ćelap, Dorotea Strelac, Tomislav Milošić i Matija Bermanec.

Časopis Pleter iz Splita predstavile su dve predstavnice uredništva – Ines Cacinović i Franka Rešić. Ovaj časopis je časopis Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ koja deluje pri Filozofskom fakultetu u Splitu, a delovanje časopisa je potvrđeno i Statutom pri pokretanju Udruge. Časopis je počeo da izlazi 2017. godine, a uskoro će biti dostupan i na Hrčku. Prvi broj nije tematski određen, već su teme proizvoljne i pokrivaju istorijska razdoblja od antike do devedesetih godina 20. veka. Časopis se sastoji iz 2 dela: u prvom delu se nalaze aktivnosti koje su se odvijale u organizaciji Udruge, dok je drugi deo posvećen radovima, delom studentskih, delom starijih kolega koje su diplomirali. Radovi su interdisciplinarni i dolaze u vezu sa drugim naukama, kao što je arheologija, muzička umetnost, književnost, istorija umetnosti.

Domaćini ovog susreta studenstke periodike bilo je uredništvo časopisa Noema iz Banja Luke. Časopis Noema je osnovan 2015. godine u izdanju Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Banja Luci, a do sada objavljena dva broja časopisa publikovana su 2016. godine. Ovaj časopis za društvenu i humanističku misao objavljuje polemičke i stručne tekstove iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, kao i poeziju, prozu, ilustracije i prevode. Namenjen je, pre svega, mladim istraživačima sa diplomskih, master i doktorskih studija iz zemlje, regiona i šire okoline. Nastao je, poput većine studentskih časopisa, kao reakcija na redukovan prostor sa kojim se suočavaju mladi istraživači kada treba da plasiraju svoj naučno-istraživački rad. Upravo iz tog razloga uređivačka politika u prva dva broja se posvetila popularisanju pisane reči među studentima i potrebe da se oslobode bojazni od društvene reakcije koja bi mogla da bude posledica napisanog.  Uredništvo ovog časopisa, odnosno organizatori ovog sjajnog susreta su Aleksandar Vučković, Milan Gligorić, Aleksandar Duronjić, Dejan Došlić, Jovica Rudić i Aleksandra Savić. Ostaje iskrena nada da ovo neće biti samo jedan susret studentske periodike, već da je ovo samo lep početak razvitka i širenja studentske reči.


 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari