Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Vojvoda Petar Bojović- znamenja časti i slave

Galerija Doma Vojske Srbije

Jula 1918. general Bojović postavljen je za komandanta Prve armije, koja je u proboju Solunskog fronta, posle nezadrživog juriša na jako utvrđeni front od Sokola do Crne Reke i teških borbi od 15. do 18. septembra 1918. godine, oslobodila Veles, Ovče Polje i kod Kumanova primorala dve bugarske divizije da polože oružje. U čin vojvode unapređen je 26. septembra 1918. godine.

Vojvoda Bojović preuzeo je energično gonjenje 11. nemačke armije dolinom Južne Morave i oslobodio Vranje, Leskovac i Pirot. Prva srpska armija nanela joj je konačan poraz na prilazima Nišu i ušla u grad. Pod njegovom komandom oslobodila je severnu Srbiju i, 1. novembra 1918. godine umarširala u Beograd. U nastupanju preko Dunava i Save oslobodila je Banat, Bačku, Srem, Slavoniju i deo Hrvatske.

Posle rata Vojvoda Bojović je bio komandant Prve armijske oblasti i načelnik Glavnog generalštaba Jugoslovenske vojske. Krajem 1921. godine stavljen je na raspolaganje i od tada je povučeno živeo u Beogradu. Vojvoda Petar Bojović odlikovan je 41. put. Dodeljeno mu je 25 srpskih i jugoslovenskih odlikovanja i 16 odlikovanja evropskih država.

(Iz kataloga izložbe, Tekst: Radivoje Bojović; Vojvoda Petar Bojović, biografija vredna sećanja)

 

Pripremila: Milena Stefanović

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari