Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Moskovske zagonetke

Darko Kovačević, Subotica

„Moskovske zagonetke“ (The Moscow Puzzles) engleski su prevod matematičkih zagonetki „Matematičeskaя smekalka“ koje je još daleke 1955. godine priredio Boris Kordemski. Knjiga sadrži gotovo 360 vežbi za matematičku rekreaciju - od jednostavnih i težih glavolomki, preko geometrije, prirode brojeva, do matematičkih igara i trikova.

Tu je i po koji paradoks, ali i osobine npr. fibonačijevog niza i figurativnih brojeva. Originalne ilustracije radio je Evgenije Argutinski, a knjiga, dakako, sadrži i legendarnu zagonetku sa kozom, vukom i kupusom, za koju autor navodi da potiče iz XVIII veka.

U prilogu nekoliko zagonetki sa ilustracijama:

#1 Pronicljivi pioniri

Tek što su završili meteorološka merenja, dečak i devojčica sedoše na brežuljak da odmore. Tu naiđe teretni voz, žestoko dimeći i pućkajući na strmom usponu pod znatnim teretom. Vetar je duvao ravnomerno, bez naleta.

„Koliku li smo brzinu vetra izmerili?“ upita dečak.

„Dvadeset kilometara na čas.“

„To mi je dovoljno da izračunam brzinu voza.“

„A, baš!“ posumnja devojčica.

„Potrebno je samo da malo bolje osmotriš kretanje voza.“

Devojčica se malo zamisli, pa i ona ukopča.

Ono što su videli bilo je baš onako kako je naš crtač i nacrtao. Kojom brzinom se kretao voz?

#19 Postavljanje zastava

Mladi komsomolci napravili su malu hidroelektranu. Pripremajući je za svečano otvaranje, mladi komunisti i komunistkinje okitili su je sa sve četiri strane girlandama, sijalicama i zastavicama. Imali su 12 zastavica. Prvo su ih aranžirali po 4 sa svake strane (vidi sliku), ali su uskoro uvideli da bi ih mogli aranžirati i po 5 ili čak 6 sa svake strane. Kako?

#88 Mačak i miševi

Mačak je odlučio da prilegne. Usnuo je da ga okružuje 13 miševa: 12 sivih i jedan beli. Oglasio se i gazda: „Macane, treba da pojedeš svakog trinaestog miša, krećući se uvek u istom smeru, ali tako da poslednji pojedeni miš bude beli.“ Odakle da počne?

#218 Gotovan i vrag

Gotovan se vajkao: „Svi vele - Ne trebaju nam gotovani. Samo nam smetaš. Idi k vragu! - ali, hoće li me vrag naučiti kako da se obogatim?“

Utom se stvori vrag.

„Dobro, prijatelju“ reče vrag gotovanu, „imam za tebe jedan lagan posao i priliku da se obogatiš. Vidiš li onaj mostić tamo? Samo se prošetaj preko i dupliraću ti novac koji imaš u džepu. Zapravo, dupliraću ti novac svaki put kada pređeš preko mosta.“

„Zaista?“

„Ima samo još jedna sitnica. Budući da sam toliko velikodušan, tvoje je da mi daš 24 rublje nakon svakog prelaska.“

Gotovan se pogodio. Prešao je most i zastao da prebroji novac... čudo! Imao je duplo.

Dao je vragu 24 rublje i prešao ponovo. Novac u džepu mu se duplirao, i on je još jednom platio 24 rublje, pa prešao i treći put. Opet mu se duplirao novac, jedino što je sada imao još samo 24 rublje koje je morao dati vragu. Vrag se nasmejao i nestao. Sa koliko novca je gotovan počeo?

 

Izvorne zagonetke (u deja-vu formatu):

http://ilib.mccme.ru/djvu/klassik/smekalka.htm

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari