Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Politika jezika: Pisaljka

Stefan Pajović, Novi Sad

Istorizmi su reči koje označavaju pojmove ili stvari koje više ne postoje u stvarnom svetu, poput Jugoslavije ili titule obor-kneza. Ova kategorija je znatno manja od kategorije arhaizama pre svega zato što su reči jako ekonomične i retko kada se dešava da neka reč u potpunosti izađe iz upotrebe. Reči se uslovno rečeno „recikliraju“, gubeći stara i poprimajući nova značenja. Primera radi, „satrap“ je nekada bio naziv za poziciju namesnika u Persiji. Ovi velikodostojnici su bili toliko razuzdani, da je nakon što je prestala da postoji, ova titula postaja zajednička imenica kojom se naziva samovoljan i okrutan čovek. Na ovom primeru vidimo da se čak i termini zadržavaju u jeziku kako bi se ponovo upotrebili.

Naročito je zanimljiva priča o stilusu kojim se pisalo klinasto pismo u Mesopotamiji, a čijoj etimologiji dugujemo savremeni internacionalizam „stil“ (style). Napravljena od trske, pisaljka je služila za utiskivanje piktograma u glinene pločice, koje su kasnije bile pravljene od voska i korišćene su u Egiptu, Grčkoj i Rimu. Pojavom mastila i kreda u školama, pisaljka je izgubila na značaju jer se obrisi više nisu dobijali kinetičkom silom, već tečnoću za pisanje, tako da je krajem Srednjeg veka stilus postao istorizam. Ipak, pojavom mobilnih telefona i računara sa ekranom osetljivim na dodir, ponovo se javila potreba da se pritiskanjem unose informacije. Olovka za pisanje je u engleskom jeziku nazvana stilus (stylus) i tako je latinskoj reči (grčkog porekla, u značenju „stub“)  udahnut novi život. U srpskom jeziku takođe je došlo do zanimljive izmene: reč „olovka“ upućuje na olovo koje se nekada davno koristilo umesto grafita, dok se olovka za tačskrin (još jedna nova reč u srpskom jeziku) pravi od gume i plastike. Ukoliko se vratimo na stilus, zaključujemo da je toj reči vedrila i oblačila ljudska potreba da utisne trag, tako da su njena upotreba i značenje u direktnoj sprezi sa napretkom na polju tehnologije.

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link)

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari