Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Politika jezika: Skot-Skat

Stefan Pajović, Novi Sad

Prethodnog američkog ambasadora u Srbiji često su poistovećivali sa poznatom markom usisivača iz Ohaja: Kirbi (Kirby). Njemu nikada nije padalo na pamet da zbog toga promeni svoje prezime u Kerbi, koje bi takođe fonetski bilo blisko izvornom izgovoru.

Kada je početkom februara ove godine novi ambasador Sjedinjenih Država, Njegova ekselencija Kajl Rendolf Skot, preuzeo poklisarsku štafetu u Beogradu, srpski mediji su se bezrazložno zbunili kako da transkribuju njegovo prezime. Zanemarujući zdrav razum i osnovni jezički osećaj, prepisali su sa sajta ambasade: Skat. Time je nakon niza vekova srpska transkripcija jednog od najlakših anglofonih prezimena za izgovor izbličena preko noći. Scott se prezivao čuveni škotski pisac ser Volter Skot. To je ime nosio i američki pisac Frensis Skot Ficdžerald koji je napisao Velikog Getsbija, a čiji je deda, Frensis Skot Ki, napisao tekst američke himne. Danas je još živ američki režiser Ridli Skot. Do sada se niko nije bunio što se ovo prezime kod nas izgovara kao u engleskom jeziku: S – K – O – T. Ali kada se u lingvistiku umešaju sujeta, imperijalizam i politika, onda se i najjednostavnije transkripcije usložnjavaju. Neko iz administracije, svestan značenja ove reči na srpskom i mogućih implikacija, odlučio je da prekrsti ambasadora u Skat. Naravno, moguće je i da je ambasada načinila previd, ali do sada bi uvideli i ispravili grešku da su istinski to želeli.

Ako bih ja otišao u stranu zemlju, a koren moga prezimena „pajo“ tamo imao pogrdan ili šaljiv prizvuk, svakako ga ne bih menjao u „Pejović“, jer su mene zadužili Pajovići. Gospodinu Skotu porodično i nacionalno nasleđe očigledno nisu toliko važni pa ih izobličava po potrebi, ali se nadamo da će kada okonča diplomatsko nameštenje i vrati se u rodnu Ameriku, razmisliti da ponovo počne sebe da oslovljava Skot, jer „skat“ (scat) u engleskom jeziku znači ni manje ni više nego: „izmet, fekalije“. 

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link)

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari