Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Vampiri nisu više među nama

Autor: Ivan Bazrđan

,,Šta radimo sakriveni“, Taika Vaititi i Džemejn Klement

U protekle dve, dve i po decenije filmovi o vampirima doživeli su veliku transformaciju. Pre, kada biste otišli u bioskop da pogledate film u kojem je primarna vampirska tematika uvek biste očekivali da vampira igra glumac sredovečnih ili poznih godina. Najbolji primeri za to su razne ekranizacije romana ,,Drakula“ (1897) Brema Stokera u kojima glavne uloge tumače Bela Lugoši („Drakula“, 1931), Kristofer Li („Drakula“, 1958), Klaus Kinski („Nosferatu: Fantom noći“, 1979) i Maks Šrek (,,Nosferatu: Simfonija užasa“, 1922). Danas, prva asocijacija na filmove o vampirima su glupave fensi tinejdžerske ljubavne priče, koje su sve oblikovane na matrici filmova poput ,,Američke pite“, a koje nemaju nikakvog utemeljenja u mitološkom i arhetipskom predstavljanju vampira. Dobri primeri za to koliko su vampirski filmovi danas loši jesu megapopularna saga ,,Sumrak“ i serija ,,Vampirski dnevnici“, ili, kako ja više volim da je kalamburski zovem, ,,Vampirske dijareje“ („The Vampire Diaries“).

Tačku sunovrata vampirskih filmova možda treba tražiti u 1994. godini i filmu Nila Džordana ,,Intervju sa vampirom“, koji je glavne uloge podelio, tada verovatno najpopularnijim i najprivlačnijim muškarcima na planeti, Bredu Pitu, Tomu Kruzu i Antoniu Banderasu, a sve zarad što veće popularnosti i zarade filma. Od tog trenutka filmovi o vampirima nisu više isti, a predstave vampira-krvopija kojih smo se nekada plašili postepeno su se pretvarale u slike nabildovanih tinejdžera manekena.

Evo šta stoji pod odrednicom vampir (reč vampir je jedini naš internacionalizam tako da se zaista možemo smatrati stručnjacima za vampire) u „Srpskom mitološkom rečniku“: „Vampir (vukodlak, vaper, lampir, lapir, lampijer, vuk, vjedogonja, jedogonja, tenac i drukčije) je mrtvac u kojeg uđe ’neki đavolski duh’ i ustaje iz groba ogrnut belim pokrovom. On ide po kućama, pravi buku, gnjavi ljude i pije im krv. To isto čini i napolju. Neki ljudi se mogu povampiriti  još za života, ali po pravilu to postaje tek posle smrti. Misli se da vampir više liči na naduvenu mešinu nego na čoveka, ili da mu je telo pokriveno dlakom kao u vuka, pa ga zato i zovu negde vuk i vukodlak. On nema kostiju, pun je krvi i uvek crven. Ima velike oči i duge nokte.“ Jasno nam je da vampiri u novijim filmovima nisu ni približno nalik na mitske predstave ovih bića, a kao izuzetak za ovih dvadesetak i kusur godina možemo uzeti filmove ,,Žeđ“ (2009) Čan-Vuk Parka,  „Devojka se vraća kući sama, noću“ (2014) Ane Lili Amirpur i ,,Samo ljubavnici opstaju“ (2013) Džima Džarmuša, koji, takođe, nisu prikazali starinske vampire, ali su, za razliku od ostalih, odlično uspeli da razrade psihološke komplikacije koje odlikuju svakog vampira kao biće koje se okreće protiv samog sebe.

Sva ova bleda vampirska produkcija uslovila je pojavu filma ,,Šta radimo sakriveni“ koji je vrhunska parodija na sve kvazivampir filmove, kojih je svakim danom sve više. Ovaj film režirali su Novozelanđani Džemejn Klement i Taika Vaititi, koji su ujedno i jedni od glavnih glumaca u filmu. Džemejn Klementa znamo kao komičara koji sudeluje u humorističnoj seriji ,,Flight of the conchords“, dok Taiku Vaititija poznajemo kao reditelja vrlo zapaženih filmova ,,Dečak“ (2010) i ,,Orao protiv Ajkule“ (2007). Oni posredstvom filma ,,Šta radimo sakriveni“ nastoje da izvrgnu ruglu savremene predstave vampira na velikom platnu i da kroz neprekidne nizove burlesknih i grotesknih kadrova, koji su konstantno obojeni vrhunskim crnohumornim dijalozima i replikama, strahotno ismeju sve ono što se snimalo o vampirima u proteklih nekoliko decenija. Pored ismevanja savremenih vampirskih filmova Džemejn Klement i Taika Vaititi svoju satiričnu žaoku usmeravaju i na koncept rijaliti programa koji su okupirali gotovo sve kanale. Tako, na primer, kanali poput Diskaverija, Nacionalne geografije, Historija, koji su nekada obilovali naučnim i istorijskim sadržajem, danas su sve sem naučno-obrazovnih programa i više ne služe za edukaciju i lakše snalaženje sa naukom i istorijom.

Znajući da danas privatnost ne postoji i prateći trendove koji nalažu da bi sve trebalo da bude zabeleženo kamerom, reditelji ove nezaboravne komedije, koja će sasvim sigurno ubrzo steći kultni status, daju svom filmu oblik rijaliti šoua koji najviše liči na ,,Keeping up with Kardashians“. Stoga će ogranak velingtonske porodice vampira,  sačinjen od četiri vampira cimera Vijaga, Vladislava (Drakula), Pitera (grof Orlok) i Dikona, želeti da pokraj sebe ima TV ekipu koja će snimati svaki trenutak njihovih života. Svakako jedan oksimoronski spoj (običan čovek i vampir u istoj prostoriji) vrlo lako se može graničiti sa najbesmislenijom stvari koju sam nedavno video na Nacionalnoj geografiji, a to je emisija koja snima američke dilere kako dobavljaju i rasturaju drogu.

Film o vampirima ne bi bio film o vampirima ako ne tematizuje njihovo drevno neprijateljstvo sa vukodlacima, samo što je ovde to arhetipsko neprijateljstvo toliko isparodirano i svedeno na smehovno da ubuduće filmove poput sage ,,Sumrak“ i ,,Podzemlja“ nećete moći gledati bez makar malog osmejka u krajičku usana. Takođe, iako bi možda trebalo da vas počastim ponekim gegom i dijalogom iz filma, ipak ne želim da otkrivam razne, zaista odlične, fore kojih ima na pregršt i da ih izmeštam iz filmskog konteksta, jer bi one tako izgubile svoj prvobitni smisao. Na kraju, za film „Šta radimo sakriveni“ može se samo reći da je jedan urnebesan i beskrajno zanimljiv film, kojem možemo naći samo jednu zamerku, a to je kako je moguće da vampiri nemaju odraz u ogledalu, a objektiv kamere ih bez problema hvata i snima.

            

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari