Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Pravda za Dolčea i Gabanu

Marko Tanasković, Beograd

Ko bi mogao očekivati da će, pored svih konzervativnih političara, verskih lidera i drugih zagovornika tradicionalnih vrednosti, neprijatelj broj 1 gej lobija u svetu, barem na kratko, postati jedan proslavljeni par modnih dizajnera koji su, da ironija bude još veća, i sami deklarisani homoseksualci? Upravo to se dogodilo tokom marta meseca čuvenom kreatorskom tandemu Dolče i Gabana, nakon što su u intervjuu italijanskom magazinu Panorama izjavili da se protive tome da homoseksualni parovi usvajaju i „proizvode“ decu i da je jedina prava porodica-tradicionalna porodica sa biološki definisanim ulogama. „Rađate se od majke i od oca, barem bi tako trebalo da bude.“, rekao je novinarki Panorame Domeniko Dolče, dodajući da se protivi manipulaciji vantelesne oplodnje i surogat materinstvima.“Ja obično nazivam hemijsku decu iz epruvete sintetičkom decom. Iznajmljene materice, sperma koja se bira po katalozima, to je suludo. Porodica je svetinja, ona ne sme da bude pomodarija i trend kao modna industrija.“ Njegov poslovni, a ranije i emotivni partner, Stefano Gabana, dodao je da gej parovi koji se osećaju usamljeno i nepotpuno treba da razmisle o kupovini kućića i drugih kućnih ljubimaca, a ne da se igraju sa prirodom.

Naravno, nije prošlo mnogo vremena pre nego što su ove kontroverzne izjave, putem svetskih medija i društvenih mreža, obišle čitavu planetu i izazvale očekivanu lavinu negativnih reakcija samozvanih predstavnika globalne gej zajednice. Brojni aktivisti i borci za prava homoseksualaca, kao i mnogi slavni, džet-set prijatelji italijanskog para, doživeli su ovo iskazivanje ličnog stava poznatih kreatora kao strašnu i šokantnu izdaju i nedopustivo kršenje nepisanih kodeksa političke korektnosti koja vladaju u zapadnim liberalnim demokratijama. Agresivna kampanja protiv svojih nekadašnjih miljenika dovela je do paradoksalne situacije da u onlajn anketama na pojedinim gej portalima Dolče i Gabana bivaju proglašeni za najomraženije ličnosti među homoseksualcima i to ispred ruskog predsednika Vladimira Putina koji još od zimske Olimpijade u Sočiju neprikosnoveno drži prvo mesto na listi gej neprijatelja.

Među prvima koji se oglasio u osudi gej kreatora bio je njihov nekadašnji veliki prijatelj i saradnik, britanski muzičar ser Elton Džon, koji je njihove stavove doživeo kao ličnu uvredu jer je poznati pevač sa svojim „mužem“ Dejvidom Furnišom putem vantelesne oplodnje i surogat materinstva dobio dvoje dece. Reagujući na globalnu polemiku oko izjava Dolčea i Gabane, Elton Džon je izjavio da je prekinuo sve odnose sa italijanskim dizajnerima i da su njihovi stavovi „nazadni i zastareli, baš kao i njihova moda.“ Takođe, poznata američka komičarka i voditeljka Elen Dedženeres, koji živi u legalnom lezbejskom braku sa glumicom Poršom De Rosi, prokomentarisala je da su kreatori obične neznalice i da ne može da razume njihove stavove, kao i da ubuduće neće kupovati bilo kakve odevne predmete koji nose njihov logo.

Kao po nekakvoj nevidljivoj i neobjavljenoj komandi, medijska hajka pretvorila se, naizgled spontano, u dobro organizovanu globalnu kampanju protesta i bojkota. Rešeni da kazne svoje dojučerašnje saborce i heroje, i to tako što će ih udariti po džepu, predstavnici gej lobija, potpomognuti velikim medijskim kućama, otpočeli su seriju masovnih demonstracija i okupljanja ispred Dolče i Gabana prodavnica širom sveta. „Dolče i Gabana-sram vas bilo“, „Stop homofobiji u gej populaciji“, „Moje dete nije sintetičko“, tako su glasile neke od gnevnih parola i slogana koji su bili napisani na plakatima i transparentima demonstranata u Londonu, Parizu i Njujorku.

Čak 10 000 ljudi potpisalo je u roku od samo nekoliko dana u Velikoj Britaniji peticiju koja je zahtevala od luksuznih trgovinskih lanaca Mejsiz i Debenham da povuku iz prodaje Dolče i Gabana proizvode sve dok se kreatori ne odreknu svoje izjave i ne izvine se svetskoj gej zajednici. Istovremeno, vrši se intenzivan medijski pritisak na glumce Metjua Mekonahija i Skarlet Johanson, kao zaštitna lica brenda, da se, u znak protesta, povuku iz reklamnih kampanja za robnu marku. „Dolče i Gabana iznose neinformisane, zastarele i homofobične predrasude protiv gej roditelja.“ izjavio je za britanski Gardijan Piter Tačel, LGBT aktivista i jedan od predvodnika kampanje protiv Dolčea i Gabane.„Ne možemo da dopustimo da ovi dizajneri zarađuju milione dolara na potrošačima iz gej zajednice a da sa druge strane vređaju naše porodice i način života. Oni su nam zaboli nož u leđa“.

U svetu u kome je imidž postao sve, biti percepiran i javno označen kao neko ko se na bilo koji način protivi vrlo ekstenzivnom tumačenju ljudskih, odnosno gej prava, smatra se vrlo opasnim i nepromišljenim karijernim potezom i potencijalnim finansijskim samoubistvom. Moć gej lobija i tzv. „ružičaste internacionale“ naročito je izražena u modnoj industriji gde, kao i u dekadentnom svetu teatra, homoseksualci čine glavne igrače i kreatore trendova, te se u tom smislu ovaj nekonformistički istup italijanskih kreatora mora tretirati kao akt velike i ničim izazvane hrabrosti. Globalni brend Dolče i Gabana, koji su u Milanu pre trideset godina osnovali Domeniko Dolče i Stefano Gabana, spada u najprestižnije svetske modne marke i finansijski je „težak“ preko milijardu dolara, a samo tokom marta prodaja je opala gotovo za polovinu u odnosu na isti period prošle godine, dok su deonice izgubile dvadeset odsto od svoje vrednosti.

Ipak, svojeglavi italijanski kreatori, kod kojih su katolički odgoj i zdrav razum preovladali nad seksualnim opredeljenjem i mentalitetom čopora, za sada odbijaju da se povinuju diktatu političke korektnosti i da popuste pod pritiscima. U autorskom tekstu za Korijere dela sera, kao odgovor na napade, Stefano Gabana je osudio siledžijsku taktiku koja se koristi protiv njih samo zbog toga što su se drznuli da iskažu svoje slobodno mišljenje. „To je izuzetno totalitaran način razmišljanja i posmatranja sveta: ili se stoprocentno složi sa mnom ili ću te uništiti.“ Gabana je čak pokušao da na svom Instagram profilu pokrene kampanju podrške „Ja sam Dolče i Gabana“, po uzoru na famozni i do zla boga izlizani „Ja sam Šarli Ebdo“ slogan, ali se zamisao nije primila.

Čini se da na Zapadu sloboda izražavanja nije jednaka za sve, već se njena opravdanost procenjuje od slučaja do slučaja, a od ranije je poznata maksima da „nema slobode za neprijatelje slobode.“ Slučaj Dolčea i Gabane odličan je primer selektivne medijske odbrane prava na slobodno mišljenje i izražavanje, ali i dobar pokazatelj licemerja navodno progresivnnih boraca za ljudska i gej prava kojima su puna usta ljubavi, tolerancije i demokratičnosti, ali se očas posla, po potrebi, pretvaraju u isključive fašiste i mržnjom ispunjene hajkače. Treba reći i da je pitanje usvajanja dece od strane gej parova sledeća velika društvena i vrednosna tema oko koje će se lomiti koplja u Evropi, naročito otkako su Španija i Francuska to pravo već ozakonile, jer su gej brakovi manje više već apsolvirani i smatraju se za neminovnost. Usvajanje dece i njihov odgoj u skladu sa liberalnom LGBT ideologijom sledeći je veliki korak i verovatno poslednja tvrđava normalnosti i uporište tradicionalne porodice koje treba uništiti. Zbog toga građani Srbije treba posebno da obrate pažnju na stavove koje su izneli Dolče i Gabana, ali i na situaciju u kojoj su se našli nakon svog svojevrsnog novodopskog verbalnog delikta. Jer danas parada, sutra brakovi, a prekosutra usvajanje dece, a između tih faza naravno kriminalizacija svakoga ko se usudi da se tome na bilo koji način usprotivi.

 

Autor je književnik i publicista iz Beograda

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari