Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Hronike vremena sadašnjeg

Aca Seltik, Beograd

"U veličanstvenom Bogorodičinom gradu, prestonici srpskoj, u podnožju Despotove kule, u organizaciji Kraljevskog reda vitezova, a pod okriljem prvog viteza Evrope, blagočestivog Despota Stefana, imaju se održati na Vrbicu i na Cveti viteške igre i viteški festival na kome će se upriličiti susret svih viteških duša koje ova zemlja nedri iz godine u godinu..." Čekaj, bre... Vremeplov radi! Ili je ovo neka šala?! Ne, nije šala, zbilja je! I to kakva! I nema baš mnogo veze sa vremeplovom, iako je moje lično ubeđenje da kvantna fizika dozvoljava postojanje i jedne tako nemoguće aparature iako bih tu neizbežno potencirao, kao i uvek, razliku između vremena kao pojma i protoka vremena. Mada... Da se vraćamo, bar vizuelno i estetski, u svetli srednji vek, vraćamo se.

Hmmm... Pade mi na pamet i da se mi kontinuirano praktično vraćamo u mračni feudalni sistem srednjega veka, ali to je stvar ekonomije XXI veka, te modernog robovlasničkog sistema, a ne ovoga što sam zamislio da bude tema ovog napisa. Dakle, činjenica je da Beograd konačno ima svoj autentični viteški festival pod imenom "Vitez Fest"! Da, defilovali su kalemegdanskim zidinama kopljanici i barjaktari, stajali na kulama stražari i strelci, kaldrmom su šetale lepe dame, nasmejana dečica i vitezovi, a podno beogradskog neba ponovo su leteti orlovi i sokolovi. I jedna velika bela sova! Da, kao ona Harijeva u Hogvortsu. I, zašto sad ovo biva toliko značajno? Iz više razloga!

Pre svega, ponovo vraća dostojanstvo Beogradu, viteškom gradu, stavljajući ga u red svih onih gradova koji tolike godine unazad arče taj naziv "viteške igre" iako imaju i mnogo manje prava na to, a o pedigreu da i ne govorimo. Drugo, ekonomski efekat jednog ovakvog festivala, u perspektivi, je nemerljiv jer poznato je koliko Evropljani, i svi oni koji sebe takvima smatraju, vole da se malkice preruše, uvuku u helanke u boji, ili, još gore, šarene, stave na glavu šeširić sa peruškom i otputuju da glume Robina Huda, Viljema Tela ili Ajvanhoa u nekoj stranoj zemlji i tamo ostave silne novce pozivajući se, u izmaglici alkoholnih isparenja, na odbranu nacionalne časti sopstvenog naciona.

Treće, sabira na jednom od ključnih mesta srpske istorije sve one koji zaista u sebi još uvek nose odjek srpskog viteškog duha u punom značenju, potvrđujući da refleksija pojmova kao što su čast, dostojanstvo, solidarnost, ponos, jedinstvo, dodajte ovde šta još mislite da treba, i dalje isijava iz svakog mališana koji će tog dana postati, bar na jedan dan, princ ili vitez i svake devojčice koja će tog dana postati dvorska dama ili princeza a koji će jednog dana, vrlo uskoro, biti noseći stubovi neke buduće Srbije i, nadam se, mnogo bolji od nas, a povrh svega dokazuje da je u nama ipak to viteštvo zapisano na tom potpražnom nivou i da ga nosimo u genima. I, četvrto, i najvažnije, pokazuje i dokazuje da današnji vitezovi srpski nisu neki tamo buzdovani, dežurni pijanci ili kavgadžije, već potpuno suprotno: vitezovi pisane reči, vitezovi umetnosti, vitezovi muzike, vitezovi zanatstva i vitezovi budućnosti u kojoj je, uistinu, "pero jače od mača"!

I, verujte mi, siguran sam da će ogromna većina tih klinaca i klinceza, a na Vrbicu i na Cveti prinčeva i princeza, koji tog dana upiju bar po jednu iskru tog viteškog duha, znati da kad zatreba ustanu u gradskom prevozu starima i trudnicama, da uzmu u zaštitu slabijeg, da dignu glas protiv nepravde, da budu očevi i majke i da budu ljudi! A to je ono što nam treba!

P.S.

Pssst, ne pričajte glasno o ovome, ali znajte, Zmajevi su među nama!

P.S.2

I u nama!

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari