Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Kome se ruka zaglavila u ćupu?

Bajka o Ali-babi i 92 notara

Feđa Dimović, Beograd

Na dan 10.12.2014.god. advokati Beograda "proslavili" su mali jubilej svog opravdanog protesta. Naš jubilej se simbolično preklopio sa međunarodnim danom ljudskih prava, a lično sam ga "proslavio"  stojeći na kiši ispred Ustavnog suda. 17.12.2014.god. će biti tri meseca kako protestuju svi advokati na celoj teritoriji Srbije. Ovom prilikom posebno pozdravljam koleginice i kolege iz Loznice, koji već dve nedelje stoje ispred Osnovnog suda u Loznici, na kiši i vetru. Alal vera! Naravno, čestitam i svim ostalim advokatima Srbije na čeličnoj volji i solidarnosti!

Ovaj jubilej uopšte nije toliko mali, kada se ima u vidu da već tri meseca ne fukcioniše pravosuđe. Da se ne ponavljam: zahtevi advokata su više nego opravdani! Ko još uvek ne zna o čemu se tu tačno radi, neka pročita moj pređašnji blog ("Podrška advokatima je podrška ljudskom dostojanstvu"), ili neka poseti zvaničnu Internet stranicu našeg protesta. Ovaj zvanični advokatski blog u okviru AKS je postao prava pravcata agora za slobodnu razmenu ideja i mišljenja, kao i zlata vredan medij u trenucima kada su informacije o protestu iznošene u javnost na kašičicu.

Baš na dan beogradskog jubileja, obnovljeni su pregovori s državom, ovaj put u prisustvu eminintnih gostiju iz inostranstva. Za istim stolom su se našli ministar pravde i predstavnici advokature, ali i delegacije  CCBE (Asocijacija udruženja i advokatskih komora Evropske unije), UIA (Međunarodna unija advokata) i IBA (Međunarodna asocijacija advokatskih komora). Ovi ugledni svetski pravnici su pokušali da izvrše medijaciju između zaraćenih strana, a doputovali su u Beograd na molbu kolega iz Srbije. Što se ministra Selakovića tiče, on bi najviše voleo da uopšte nisu ni dolazili. U narednim danima ćemo videti kakvi će biti rezultati ovih pregovora, mada nam prethodna iskustva govore da nas očekuje još jedan ćorak. Koliko vidim, ponovo je na stolu formiranje neke zajedničke komisije koja će u narednom periodu razmotriti izmene zakona o javnom beležništvu. U praksi smo do sada imali previše primera o formiranju raznih komisija i anketnih odbora, koji su bili samo izgovor da se određeni problemi stave pod tepih. To je ujedno i svetska praksa zataškavanja afera: ni jedan veliki bankar sa Volstrita nije krivično gonjen zbog izazivanja svetske ekonomske krize, već su "okrivljeni" saslušani od strane komiteta američkog Senata. Deluje kao da i naši predstavnici vlasti pokušavaju da uvuku advokaturu u još jednu "komisiju za ispitivanje rada komisije" i time izbegnu odgovornost za organizovanu pljačku naroda.

Kako drugačije da objasnimo nepojavljivanje Nj.K.V. Aleksandra Vučića na pregovorima sa advokatima. U vreme sastanka Nj.K.V. je pilo šampanjac sa intalijanskim privrednicima i primalo još jednu prestižnu nagradu za veliki uspeh u ostvarenim reformama. Visočanstvo je ovih dana suviše zauzeto važnim globalnim pitanjima, o kojima mala Srbija itekako ima šta da kaže, pa je ovakav minoran problemčić - kao što je višemesečna blokada pravosuđa, ostavio na rešavanje svom proverenom pažu Selakoviću, izjavivši da u njega ima beskrajno poverenje. Iako je upućeno nekoliko zvaničnih poziva da prisustvuje ovom sastanku, Nj.K.V. je samo odmahnulo onom istom rukom, koja tako sigurno i čvrsto vodi Srbiju ka Evropskoj uniji. Pri tom je zanemarilo činjenicu da su na pregovorima sa advokatima bili prisutni i predtavnici CCBE (Asocijacija udruženja i advokatskih komora Evropske unije), udruženja koje ima ulogu savetnika Evropske komisije za ocenu dostignutog nivoa vladavine prava u zemljama kandidatima za članstvo u EU. Možda Nj.K.V. to nije ni znalo? Možda je resorni ministar sakrio taj podatak od Njega, kako bi sačuvao sopstvenu glavu? Pa ni drug Staljin nije znao da gulazi postoje! Na taj način je ponovo nastavljena praksa ignorisanja važnih međunarodnih predstavnika, koja je bila poznata još u vreme Slobodana Miloševića. Nj.K.V. će sutra priželjkivati prelaznu ocenu Evropske komisije, kako bi opstalo na vlasti obećavajući skorašnje evrointegracije. Međutim, prijem Srbije u Evropsku uniju je ravan šansi da će Ivica Dačić jednog dana naučiti engleski jezik.

Nj.K.V. je pritom dalo jednu vrlo slikovitu i poetičnu izjavu u vezi sa protestom advokata. Kao pravi vladar-filozof, naš Marko Aurelije je izjavio sledeće: "Pitanje je da li neko misli da je država ćup, da su ćup javne finansije iz kojeg možete da uzmete koliko hoćete". Ovo je vrlo interesantna izjava, koja se može protumačiti na dva načina. Ili Visočanstvo priznaje da su ministar pravde - Ali Baba i njegova 92 notara olakšali državni ćup za više miliona evra, ili ponovo nije dobro razumelo. Pošto se hvali da je odličan pravnik i dobar student, onda sigurno zna da je advokatura samostalna profesija koja ne zahvata ni jednu jedinu paru iz tog državnog ćupa. Mi smo ti koji pune ćup da bi i Nj.K.V. imalo novca za nove kočije sa rotacionim svetlom i kerozin da može da putuje i sprovodi svoju visoku globalnu politiku, od koje nemamo nikakve koristi. Što bi rek`o Duško Radović: "Što više lete, sve je više štete". A advokati su ti koji se već tri meseca mukotrpno bore da se pare iz ćupa ne odlivaju tamo gde ne treba.  

Mislim da Nj.K.V. ipak sve budno prati iz prikrajka. Ne želi da se sučeli sa advokatima da ne bi pokazao da i nije baš tako dobar pravnik, kao što se predstavlja. Jedno je bubati lekcije naizust i znati svaku tačku i zapetu, a drugo je imati funkcionalno znanje i dobru pravničku logiku. Ipak je prošlo dosta vremena od kako je Nj.K.V. okončalo svoju uspešnu karijeru novinara i direktora sportskog centra. Čovek jednostavno brzo ispadne iz prakse. Možda samo sedi i čeka pravu priliku da se iznenada pojavi i reši celu situaciju, i to pred uvek upaljenim kamerama državotvorne televizije, pa tako opravda ulogu lidera koji "uspešno" rešava probleme. Podići će ovaj zid ćutanja države, pred kojim se advokati nalaze već tri meseca, tako što će izgovoriti čarobne reči: "Sezame, otvori se!" Do tada će se ćup već poprilično isprazniti. Ili možda ipak neće mrdnuti ni prstom? Možda će nastaviti ovu agoniju upropaštavanja pravosuđa i tolerisanja očigledne korupcije. Ko zna?

Videćemo u danima koji su pred nama...

 

Autor je advokat iz Beograda, član Beogradskog sindikata

 

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari