Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Podrška advokatima je podrška ljudskom dostojanstvu

Feđa Dimović, Beograd

Protest srpskih advokata traje već dva meseca. Naši opravdani zahtevi za izmenu seta neustavnih zakona kojima se uređuje služba javnih beležnika još uvek se nalaze ispred kineskog zida državne samovolje i arogancije. Mislim da je ovo jedinstveni primer u svetu da je jedna država, u našem slučaju oličena u ministru pravde Nikoli Selakoviću, uspela da se posvađa sa celokupnom advokatskom baranšom. Kao mnogo puta do sada, vlastodršci su očekivali da će ponoćnim izmenama zakona, bez odgovarajuće javne rasprave, uspeti da proguraju još jedan u nizu nakaradnih zakona, kojim se nanosi šteta celokupnom narodu, a donosi korist uskom krugu izabranih i privilegovanih pojedinaca.

Kako drugačije i oceniti ovaj Zakon o javnim beležnicima, koji će sada građane Srbije naterati da plaćaju javnim beležnicima naknade za sastavljanje ugovora i drugih isprava koje su višesrtuko veće od onoga što su do juče plaćali sudovima? Kako nazvati zakon koji je omogućio da 93 notara prigrabe sav prihod od overe, koji je inače pripadao budžetu Republike Srbije? Prema podacima dobijenim od Visokog saveta sudstva, prosečni mesečni prihodi koji su sudovi inkasirali iznosio je oko 341 milion dinara u prošloj i 310 u ovoj godini. Sada su sudovi ostali bez tih prihoda. Npr. Osnovni sud u Požarevcu daje podatke da su u septembru i oktobru 2014.god. prihodi od overe izjava i drugih pismena umanjeni za 50%, dok prihoda od overe ugovora o prometu nepokretnosti uopšte nema od kako su notari otpočeli sa radom. Slični se podaci mogu dobiti i od drugih sudova širom naše zemlje. Važno je napomenuti da se sve ovo dešava u trenutku kada Vlada RS smanjuje plate i penzije i propagira ekonomsku politiku "stezanja kaiša". Ko je onda normalan mogao da donese zakon kojim se nanosi šteta državnom budžetu za milione dinara!

Iznosi za koje je budžet zakinut zbog notarskog haosa, su inače mnogo veći od iznosa koji figuriraju kao šteta u postupcima organizovanog kriminala koji se vode pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu. Znači, s jedne strane država se šepuri svojom navodnom borbom protiv organizovanog kriminala i pompezno najavljuje hapšenja, a s druge strane državni vrh donosi zakone kojima se nanosi mnogo veća šteta budžetu RS, a ostvaruje imovinska korist za pojedince. Organizovani kriminal se u pravnoj nauci definiše kao sprega politike i kriminala, tako da ovo organizovanje notarske službe više podseća na organizovani kriminal, nego neke druge brojne "mafije" koje je država sa ponosom procesuirala. Zbog ovakvog štetočinskog ponašanja otvara se i pitanje odgovornosti državnih organa, pre svega resornog ministra, iako je očigledno da je isti samo "mali od palube" našeg Velikog Inkvizitora.


Ukoliko je ministar pravde usled neznanja poverovao u celishodnost načina na koji je formirana služba javnih beležnika, onda je on potpuno nedorastao za funkciju i politički je odgovoran za ovaj haos. Ukoliko je svesno progurao štetne zakone kako bi sebi i drugima obezbedio protivpravnu imovinsku korist, onda je njegova odgovornost krivična. U prvom slučaju sledi ostavka, a u drugom duga robija. Međutim, mlađani Selaković očigledno uživa bezrezervnu podršku svog političkog oca Vučića, što mu daje za pravo da ova dva meseca najstrašnije vređa advokate i širi gomilu neistina. Kao advokat krivičar moram da odgovorim na jedan od najgorih spinova propagandne mašinerije iz kontrolisanih medija. Naime, država se iz petnih žila trudi da dezavuiše protest advokata optužujući ih za povredu ljudskih prava lica koja se nalaze u pritvoru. Ono što se u medijima uporno prećutkuje je činjenica da od advokata ne zavisi da li će biti određen i koliko će trajati pritvor u nekom krivičnom postupku. Odluku o određivanju/produženju pritvora donosi isključivo sud. Takođe, činjenica je da pritvori u Srbiji traju nedopustivo dugo i pre nego što je otpočeo protest advokata, pa se tako od izuzetne mere za nesmetano vođenje postupka pritvor pretvorio u anticipiranu kaznu zatvora. Sud može da zameni pritvor i blažom merom kao što su oduzimanje putne isprave, zabrana sastajanja sa odrđenim licima (svedocima), kućni privor, jemstvo i dr. Npr. ukoliko u istražnom postupku postoje smetnje da se saslušaju svedoci, a pritvor je određen zbog opasnosti od uticaja na svedoke, sud ima i mogućnost da umesto pritvora okrivljenom odredi meru zabrane sastajanja i komuniciranja sa tim svedocima uz npr. zabranu korišćenja telefona i Interneta, a sve u cilju da se pritvor ne bi produžavao u nedogled. Zamena pritvora blažom merom je inače i preporučena od strane Saveta Evrope, ali se ova mogućnost retko primenjuje u našoj praksi. Kada se još uzmu u obzir i odredbe Ustava, ZKP-a , ali i međunaronih konvencija o svođenju pritvora na najkraće neophodno vreme, jasno je da je država ta koja konstantno krši ljudska prava pritvorenika, pa je neumesno prebacivati svoju odgovornost na advokate!

 Za kraj bih želeo da građanima Srbije - koji nisu pravnici još jednom objasnim značaj ovog advokatskog protesta. Ali pre svega, pozivam sve građane da na našu profesiju ne gledaju pod uticajem stereotipa koji im se serviraju u javnosti, jer će samo tako i moći da razumeju da se interes advokata vrlo često poklapa i sa njihovim interesom. Netačno je da su svi advokati milioneri koji sada protestuju jer ih je država naterala da plaćaju poreze i da se odreknu dela masnog kolača. Istina je da većina advokata živi kao i svi drugi građani i da su mnogi od njih ovim zakonima o notarima dovedeni na rub egzistencije. Ali ovaj protest nije samo pokrenut da bi advokati zadržali pravo da obavljaju poslove koje su obavljali već 150 godina, već je i protiv kršenja prava građana da slobodno izražavaju svoju volju kroz ugovore koje sastavljaju. Setite se da svako od vas ima nekog rođaka, prijatelja ili komšiju koji je advokat i koji će vam često besplatno, ili uz minimalnu naknadu sastaviti ugovor, da ne kažem da to mnogi od vas mogu učiniti i sami uz pomoć Interneta. Sada je tome kraj, jer nas je država sve zajedno proglasila poslovno nesposobnima i naterala nas da plaćamo notarima novi namet na vilajet. Moja pretpostavka je da će deo novca iz notarskih kancelarija otići na finansiranje vladajućih političkih partija, na isti način na koji i direktori javnih preduzeće duguju deo svoje plate onima koji su ih na to mesto postavili. To znači da smo opet, po ko zna koji put, svedoci još jedne nove pljačke naroda! Trenutno je lakše doći do podatka gde je sahranjen Džimi Hofa, neko utvrditi kolike su zarade javnih beležnika. Međutim, advokati Srbije ne žele da trpe takvo kleptokratsko ponašanje. Mi smo odlučili da se borimo do kraja, jer je naša borba čista i opravdana. Ako advokatura izgubi danas, sutra će na red doći i novi štetočinski zakoni, kojima će se legalno pljačkati građani i kršiti ljudska prava, a neće više biti ni advokata da se pobune protiv takve tiranije. Podrška data advokatima je podrška vladavini prava, Ustavu i Zakonu, a pre svega podrška ljudskom dostojanstvu koje više ne želi da trpi konstantna ponižavanja. ADVOKATI SU U PRAVU!

 

Autor je advokat iz Beograda, član Beogradskog sindikata

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari