Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

Snoudenov udarac Kameronu

Russia Today

Zviždač NSA, Edvard Snouden, optužio je Dejvida Kamerona za licemerje nakon što je premijer, koji je imao svojom pod kontrolom mnoštvo nadzornih aktivnosti nad građanima Britanije, izjavio kako su poreske afere njegovog pokojnog oca privatna stvar. Snouden, čovek koji je otkrio stepen masovnog nadzora GCHQ i NSA, je reagovao na Kameronovu izjavu sledećim tvitom: ‚‚Oh, on je sada zainteresovan za privatnost.“

Izvor navodi da otac Dejvida Kamerona, Ijan Kameron više od 30 godina nije platio porez na svoje imanje u Britaniji. Dejvid Kameron insistira na tome da “nema akcija i ofšor fondova” u svetlu otkrivenih Panamskih dokumenata, ali je odbio da odgovori na pitanja o poslovima svog pokojnog oca sa osramoćenom advokatskom kancelarijom Mosak Fonseka. U prošli ponedeljak, aktivisti su zahtevali da Kameron obelodani imovinu svoje porodice. Ministar rada Džes Filips je rekao:’’Ukoliko nije siguran, onda bi trebao da sazna i što pre ispravi sve. Dok su za obične ljude poreske afere privatna stvar, on je premijer koji je bio privržen suzbijanju neplaćanja poreza.”

Zviždač Snouden je takođe pozvao druge svetske lidere da preuzmu kontrolu nad svojim finansijskim sredstvima, tvitujući:’’Sa skandalima u Rusiji, Kini, Velikoj Britaniji, Islandu, Ukrajini i dalje, predlažem novo pravilo: ako ste zaduženi za državu, držite svoj novac unutar nje.” Snouden trenutno živi u Rusiji, gde mu je odobren azil. On je kritičar britanske vlade i njenog zakona kojim se planira masovni nadzor Britanaca u ime nacionalne sigurnosti. U novembru 2015. godine on je izrazio svoje protivljenje ovom zakonu, tvrdeći da ministri ,,hvataju beleške kako da odbrane neodbranjivo” i da će zakon vlastima dati pristup ,,aktivnostima vašeg života”.

 

Izvor: Russia Today

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link)

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari