Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

Kako će smrt Borisa Nemcova uticati na opoziciju u Rusiji?

Dmitrij Babič, intervju

Opoziciona figura, Boris Nemcov ubijen je u subotu naveče u Moskvi. O mogućem uticaju ubistva na opoziciju u Rusiji, Russia Today je razgovarala sa analitičarem Dmitrijem Babičem.

Politička provinijencija Borisa Nemcova datira od 1990-ih.... Da li je on na bilo koji način značajan Kremlju danas, kao što to navode pojedini zapadni mediji?

Ne, mislim da on politički nije bio opasan za Kremlj jer je njegova izborna podrška veoma slaba; posljednji izbori na kojima je njegova stranka, Unija desnih snaga, uspjela ostvariti dobar rezultat su bili 2001. godine. Na tim izborima, njegova stranka je osvojila oko 10% glasova. Od tada nikad nije prešla cenzus od 5%. Dakle, na izborima on nije imao snagu. Ali, zasigurno on predstavlja određene stavove i poglede manjine u Rusiji, posebno one u vezi sa događajima u Ukrajini. Nemcov u potpunosti podržava novi režim u Kijevu.

Opozicija u Rusiji je okarakterisana i poznata kao razjedinjena i kao opozicija koja ljudima ne nudi alternativu. Da li je vjerovatnije da će njegova smrt ujediniti ili više raspršiti opoziciju ovdje u Rusiji?

Kratkoročno, naravno da će opozicija biti ohrabrena njegovom smrću te će ga predstavljati kao žrtvu, kao nekog koga se Kremlj plašio. Dugoročno, ne mislim da će njegova smrt imati snažnog uticaja na opoziciju. Glavni problem liberalne opozicije nije njena podjeljenost već težnja za ujedinjenjem oko pogrešnih ideja. Trenutno, njihova glavna tačka oslonca je podrška novom režimu u Kijevu. Određena manjina u Rusiji je možda saosjećajna sa tim stajalištem, ali zasigurno ne i velika većina Rusa.

Vrijeme njegove smrti se poklapa sa krhkim ali napredujućim primirjem u Ukrajini koji traje već dvije sedmice...

Generalno, mislim da je njegova smrt tragedija za sve Ruse, pa i za one koji se nisu s njim slagali. Prije svega, on je bio dobra i prijateljski nastrojena osoba. Ja, kao novinar, sam ga nekoliko puta intervjuisao i sjećam se da je bio jedan od rijetih političara koji se sprijateljio sa novinarima.
Mijenjao je svoja stajališta. Rekao bih da se, na primjer, veoma protivio NATO bombardovanju SRJ 1999. Sada, posljednjih par godina, odjednom je počeo podržavati Novu Ukrajinu. Dakle, nije bio uvijek dosljedan, nije uvijek bio logičan. Ali zahvaljujući televiziji, postao je poput člana porodice za mnoge Ruse koji su ga gledali na televiziji tokom 1990-ih, tako da je njegova smrt veoma, veoma težak udarac za cijelu Rusiju.

 

 

Izvor: rt.com Prevela: Danijela Zec

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari