Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Čitači u fabrikama cigara

Mashable

U Havani su, počevši od 1865. godine,  radnici u fabrikama cigara osmislili  način da svoj um zadrže aktivnim i angažovanim tokom dugih časova monotonog posla: unajmljivali su čitača, lektora koji je glasno čitao tokom njihovog delikatnog i preciznog motanja cigara. Radnici u fabrici su birali odbor koji je održavao audicije za čitače za čije su honorare radnici odvajali deo svoje plate. Da bi neko bio izabran za čitača morao je posedovati odličnu dikciju i oratorske sposobnosti. Lektor je sedeo na uzdignutoj platformi i čitao radnicima odabrane naslove, od kubanske i američke štampe do književnih klasika kao što su Don Kihot i Grof Monte Kristo. Ako su radnici bili zadovoljni pročitanim- okretali su svoja sečiva nagore, kao vid odobravanja, umesto aplauza.

U kubanskim fabrikama cigara i dan-danas postoje lektori.

"Danas, u samom srcu proizvodnih pogona, i u časovima koji su predviđeni za rad, imaginacija je neprestano aktivna, ispitujući naučna i filozofska pitanja. Radnici sede i diskutuju, slušaju savremene autore i konsultuju se jedni sa drugima... ukratko, čine sve što mogu da steknu još više znanja i nastave putem razvoja civilizacije." La Aurora, 1866.

 

Via Mashable

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link) 

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari