Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Pirotska "Igra šarenih niti" u Azerbejdžanu

Muzej tepiha, Baku, 7. oktobar-6. novembar 2016.

Etnografski muzej u Beogradu gostuje sa izložbom Igra šarenih niti: kolekcija pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu u Muzeju tepiha Azerbejdžana u periodu od 7. oktobra do 6. novembra 2016. Kustos izložbe je Marina Cvetković, muzejski savetnik. Ovaj prestižni muzej zanimljivog arhitektonskog rešenja, otvoren 2014, specijalizovan je upravo za čuvanje i prezentaciju tepiha i ćilima, jednog od najvažnijeg segmenata kulturnog nasleđa Azerbejdžana.

Na izložbi Igra šarenih niti Etnografski muzej ističe izuzetnu kulturno–istorijsku i umetničku vrednost pirotskog ćilimarstva koje predstavlja najviši domet tekstilnog stvaralaštva Srbije. Na izložbi se na primeru 26 odabranih eksponata sagledava specifičan razvoj i transformacija pirotskog ćilimarstva kao dela širih društveno-ekonomskih i istorijskih promena srpskog društva. Kulturna javnost Bakua će imati priliku da predstavljanjem pirotskih ćilima ostvari uvid u sličnosti i različitosti ornamaneta na tepisima i ćilimima Azerbejdžana i Srbije, nastalih kao rezultat kulturne razmene i kontakata u 18. i 19. veku.

Izložbu prati i likovno bogato opremljen katalog na srpskom i engleskom jeziku Dva lica- katalog pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu gde je autorka, u najširem obimu, predstavila jednu od najstarijih i najbogatijih kolekcija pirotskih ćilima u Srbiji. Najznačajniji deo te kolekcije, koja broji 169 predmeta nastalih u intervalu od 1792.do 1932, čini veći broj predmeta nastalih u prvoj polovini 19. veka i 24 batala, velika ćilima izuzetne likovne i kulturne vrednosti.

Etnografski muzej u Beogradu će 2017. godine imati čast da bude domaćin uzvratnoj izložbi Muzeja tepiha Azerbejdžana, gde će po prvi put javnosti Srbije biti predstavljeni ćilimi i tepisi Azerbejdžana.

 

Via etnografskimuzej.rs  i azcarpetmuseum.az

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari