Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Venecija, Belle Époque

Fotografije

Venecija- "Kraljica Jadrana", "Grad mostova", "Grad kanala", kako god da nazovete ovaj prelepi grad budite sigurni da ćete u njemu pronaći romansu jer je u korenu imena ovog grada, po nekima, indo-evropska reč wen- koja znači "ljubav".

Bežeći pred germanskim i hunskim invazijama u 5. veku izbeglice iz okoline su utočište pronalazile na brojnim ostvrvima koja su se nalazila u močvarnim lagunama između reka Pijave i Po. Venecijanski doseljenici su svoju prvu crkvu, San Giacomo, podigli na ostrvcetu Rialto, "visokoj obali". Do kraja 13. veka Venecija se razvila u grad-državu, najnapredniju tog vremena u Evropi. Strateška pozicija na kojoj se nalazila- na vrhu Jadranskog mora, omogućila je Veneciji da sa flotom od 3 300 brodova postane najznačajnija trgovačka sila Mediterana. Najimućnije porodice su gradile grandiozne palate i bile mecene mnogobrojnim umetnicima. Ali, u 15. veku nad Venecijom su se nadvili crni oblaci. Opustošena kugom i ratom sa Otomanskom imperijom usledio je period propasti. Otkrićem novih trgovačkih puteva preko velikih mora Venecija je izgubila svoju dominantnu poziciju centra međunarodne trgovine. Neadekvatna za prekookeanska putovanja, venecijanska flota galija nije mogla da se nosi portugalskim, francuskim, engleskim i holalandskim jedrenjacina. Ipak, do 18. veka Venecija je posmatrana u novom svetlu: kao najelegantniji evropski grad, sa velikim uticajem na umetnost, arhitekturu, književnost... Od viktorijanske ere, mnogobrojni parni brodovi dovodili su putnike sa svih strana sveta da se dive lepoti ovog jedinstvenog grada.

 

Via fiveminutehistory.com

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari