Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Komfor i stil rimske obuće

Romano Impero

Kao što se vidi, na drevnim rimskim sandalama je udaren temelj nadaleko poznatoj italijanskoj obući, a vredne zanatlije su dale svoj doprinos. Rimljani su nosili razne vrste kožne obuće (robovi su bili bosi, osim ponekad, u najjeftinijoj obući) u zavisnosti od načina izrade i kvaliteta materijala, naravno i statusa naručioca. Pravljene su posebne vrste za vojnike, obrazovane ljude i glumce, lovce, za seljake… Uglavnom su nošene sandale (lat. sandalia, solea, imena za vrstu ženske i muške obuće), jer je topla mediteranska klima to omogućavala. Čizme za hladno vreme su imale krzno, pokrivale su zglobove i bile su visoke do kolena.

Najpoznatije, koje danas liče na moderne sandale su kalige (lat. caliga), vojničke, crne koje su nosili legionari, dizajnirane kao otvorena obuća kojom se omogućavala slobodna cirkulacija vazduha, sa tri sloja kože i blokejima na đonovima. Nošena na bosu nogu, sem u hladnim krajevima Britanije kada su nošene vunene čarape, omogućavala je svojom udobnošću stolapa bez plikova i posle napornih prisilnih marševa. Vojnici su mogli da očekuju sledovanje od tri para godišnje. Žene su nosile istu obuću, samo finiju, od mekše kože i uglavnom belu, sa đonom ponekad od plute ili drveta radi iluzije visine . Bogati građani su nosili obuću od elegancije i stila, i u više boja, akcenat nije bio na izdržljivosti. Crvene su nosili naročito senatori, a odlika patricijskih je da su imale pri vrhu cipela zlatni ili srebrni polumesec. 

 

Priredila Milena Stefanović

 

Via Romano Impero

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link) 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari