Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Fasadna skulptura u Beogradu

Distrikt 6

Ko je "Distrikt 6"?

distrikt (nl. districtus) srez, okrug, oblast; odeljenje; nadležnost, delokrug.

Udruženje Distrikt 6 osnovano je 20. maja 2011. godine sa ciljem da se aktivno bavi arhitekturom kroz šest oblasti: istoriju, kritiku, teoriju, zaštitu, konzervaciju i istraživanje graditeljskog nasleđa. Članove Udruženja čini generacija mladih istoričara arhitekture i arhitekta. Svrha postojanja Distrikta 6 jeste da promoviše arhitektonsko nasleđe i da time konstantno podiže nivo svesti među građanima o istorijsko-umetničkim vrednostima Beograda i Srbije putem izložbi, tribina, radionica, šetnji i učestvovanja na raznim kulturnim manifestacijama. Svi članovi Udruženja se aktivno bave istoriografijom, objavljuju naučne radove u stručnim časopisima, ali i pišu za novine koje se bave umetnošću i kulturom. Mnogi od njih redovno drže predavanja na temu raznih problema u arhitekturi ili pak njene istorije. Ako svojim radom Udruženje Distrikt 6 bude uspelo da približi pojedincu vrednost zgrada koje ga okružuju, u kojima živi i pored kojih prolazi svaki dan, možda će građani više ceniti grad u kome žive, pa će se samim tim i bolje brinuti o njemu. Pored ovakvog vida skretanja pažnje, Udruženje teži da ukaže na neke važne teme i probleme medijima i institucijama, kako bi se podstakla reaktuelizacija kulture kao prioritetnog sadržaja sa kojim bi trebalo da se informiše publika. Kao neprofitno Udruženje, svrha postojanja Distrikta 6 je isključivo u tome da doprinese kvalitetu i nivou kulturnog obrazovnja putem delovanja na polju oblasti kojom se prevashodno bavi.

Jedna zgrada, kad je gledamo, ona nam kaže nešto. To što nam ona kaže, to se ne vidi, to se pre oseća. Kroz nju provejava duh i karakter arhitekte, ona ima ili nema ono „nešto“ što je izdvaja od ostalih prosečnih zgrada, i to treba osetiti i razumeti.

Arh. Dragomir Popović, 1940

 

Via Distrikt 6 - FB stranica

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari