Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Grad univerzum

Jerusalim, fotografije

U Jerusalimu su se, tokom njegove milenijumske istorije, bezbroj puta promenili njegovi stanovnici i vladari; od drevnih pagana, biblijskih Izrailja, vizantijskih hrišćana do otomanskih muslimana. Turci su ga preuzeli 1517. godine uključivši ga u svoju imperiju koja se protezala od severa Afrike, Istočne Evrope do Srednjeg Istoka. Zidovi koje je na obodu grada podigao  1538. godine Sulejman Veličanstveni ono su što se danas naziva Stari grad, podeljen na muslimanske, hrišćanske, jevrejske i jermenske kvartove.

Na ovim fotografijama vidimo Jerusalim u poslednjim godinama otomanske vladavine, kad je bio sedište administrativnog okruga Jerusalimski mutašerif, koji je bio deo šireg regiona koji se zvao Palestina. Tokom ovog perioda, konstantnim prilivom doseljenika grad je zadobio jevrejsku većinu. 1917. godine, četiri veka nakon što je grad prvi put potpao pod otomansku vladavinu, Jerusalim i okolinu su osvojili Britanci i uspostavili svoju vlast. Britanska administrativna uprava nad Palestinom trajala je do izbijanja arapsko-izraelskog rata 1947. i 1948. godine kada je i formirana jevrejska država Izrael. 

 

Via Mashable

 

(Ukoliko želite da se uključite u AKCIJU 500 x 500 i skromnim prilogom pomognete Novi  Polis posetite sledeći link

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari