Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Мементо

Фото-албум леди Пеџет у Архиву Србије

Повратак у Србију

У понедељак, 28. децембра 2015. године у 12 сати, у Архиву Србије књижевница и новинарка Наташа Марковић уручила је др Мирославу Перишићу, директору Архива Србије, фото-албум леди Пеџет из периода Првог светског рата. Наташа Марковић је ауторка књиге „Леди Пеџет и њени Срби“, која је објављена у оквиру Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата. „Албум фотографија сам добила тек ове године, када сам промовисала књигу у Варен хаусу у Лондону, дворцу који је некада припадао леди Пеџет. Фотографије зато нису коришћене у изради књиге“ рекла је Наташа Марковић и додала да се њено бављење животом леди Пеџет није завршило књигом и да ради на изради документарног филма посвећеног овој добротворки. Оригинални албум садржи 98 фотографија које је начинила леди Пеџет током периода Првог светског рата и које су до сада биле непознате стручној и широј јавности. Фотографије су снимљене на територији ратом захваћене Краљевине Србије, као и на фронтовима на којима је дејствовала српска војска током Првог светског рата.

Архив Србије је добио овај драгоцен фото-албум посредовањем историчара Дејана Ристића, стручног консултанта књиге о леди Пеџет, који је истакао да је албум мали по формату, али да је његова историјска вредност изузетна. „Леди Пеџет је била велики хуманитарац, изузетна жена, поштовалац Срба. Њена жеља је била да се фотографије једног дана врате у домовину. Једино место где се овакав албум може чувати је Архив Србије“ рекао је Дејан Ристић. Др Мирослав Перишић се захвалио на вредном поклону и најавио да ће архивисти наредних дана радити на опису садржаја албума.

Леди Пеџет је била енглеска племкиња која је остала упамћена по хуманитарном раду у Србији за време Балканских ратова и Првог светског рата. Први пут је дошла у Србију 1910. као супруга енглеског посланика у Београду Ралфа Пеџета. Хуманост је испољила већ у Првом балканском рату, када оснива војну болницу у Београду и посвећује се нези и прихвату српске војске као болничарка. Почетак Првог светског рата затиче је у Лондону, одакле креће за Скопље, где је предано бринула о рањенима и болеснима тако да је и сама оболела од тифуса. Након повлачења српске војске преко Албаније, одлучује да остане у болници у Скопљу са тешким рањеницима, да би 1916. године била пребачена у Велику Британију.

 

Извор: Архив Србије

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari