Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Промоција "Куће несагоривих речи"

НБС, 21. децембар, 13 часова

Народна библиотека Србије објавила је научну монографију историчара и некадашњег управника наше националне библиотеке Дејана Ристића, под насловом Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838–1941 . Аутор је посебну пажњу посветио делимичном страдању националног фонда у Првом, као и његовом потпуном уништењу током Другог светског рата. Књига Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838–1941 подједнако је намењена стручној и најширој јавности и изазвала је велико интересовање и пре него што је објављена.

Дејан Ристић је истакнути стручњак у области заштите културне баштине, историчар, преводилац, архивиста и сценариста. Аутор је већег броја књига и више од четрдесет научних и стручних радова. Добитник је више признања за допринос култури и заштити културне баштине.

Филмске новости су, на иницијативу свог директора Владимира Томчића, продуцирале реализацију документарног филма под насловом Сећања из пепела (2016.) за чији је сценарио послужио рукопис књиге Дејана Ристића. Документарни филм премијерно је приказала Радио телевизија Србије 6. априла 2016. године поводом обележавања 75. годишњице уништења Народне библиотеке Србије. Стога је ова публикација прва научно-истраживачка студија код нас која се може читати (књига) и гледати (документарни филм).

Две националне установе културе, Народна библиотека Србије и Филмске новости, приређују представљање књиге Дејана Ристића и приказивање документарног филма ,,Сећања из пепела" које ће бити одржано у среду, 21. децембра 2016. године са почетком у 13 сати у амфитеатру Народне библиотеке Србије. Након приказивања филма јавности ће бити представљен ауторски тим (продуцент Владимир Томчић, режисер Марко Савић, сценариста Дејан Ристић, сарадница на сценарију Невена Станић, монтажерка Наташа Пантић, директор фотографије Марко Радосављевић, дизајнер звука Бобан Маћеј и наратор Бојан Жировић, као и ликовни уметник Војислав Радовановић који је аутор илустрације која краси корице саме књиге и дизајнер корица књиге Никола Вукановић.

У наставку програма о књизи и документарном филму говориће директор Филмских новости Владимир Томчић, директорка Историјског музеја Србије др Душица Бојић, в.д. директора Архива Југославије Миладин Милошевић и дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић. Уочи, током и непосредно по оконччању програма биће организована продаја књиге. По окончању представљања аутор ће потписивати књиге заинтересованима. Након окончања програма у атријуму Народне библиотеке Србије биће приређен коктел.

Добро дошли!

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari