Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Политика језика: привреда-економија

Стефан Пајовић, Нови Сад

Огромна већина српских политичара као да је заборавила сопствени језик, па је тако бивши председник Борис Тадић током само једног интервјуа говорио о „економском опоравку“, „економским последицама“ и „српском друштву и економији“. Корен проблема лежи у енглеском језику који користи реч „економија“ да означи оно што се код нас назива „привреда“. Дефиниције речи привреда и економија ово потврђују у српском и енглеском једнојезичном речнику: „Привреда је начин производње и производни односи неког друштвеног уређењa”. “Economy is the system or range of economic activity in a country, region, or community.”

Дакле, привреда јесте economy, док је реч „економија“ у српском језику повезана са науком којој одговара енглеско economics, али и са економичношћу, односно „управљањем имања на штедљив начин“, што је значење које срећемо и у енглеском језику. Забуна почива искључиво у мешању појма „привреде“ и „економије“, па тако политичке странке обећавају економски раст који би можда значио већи број економиста или отварање још неког економског факултета. Уколико би пак обећали привредни раст, онда бисмо стварно могли да очекујемо нова радна места, раст БДП-а или увећање извоза. Такође, економска сарадња је пре сарадња у којој обе стране троше мало ресурса, док би привредна сарадња подразумевала размену добара и услуга. Наравно, економија има широк спектар употребе, па је тако оправдано рећи „економска ситуација у Грчкој“. Ипак, услед оволике погрешне употребе није искључено да „економија“ добије ново значење, али онда бисмо заборавили привреду, а без ње нема привређивања.

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari