Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Румунски пандурски вестерн

Aутор: Иван Базрђан

Раду Жуде, Аферим!

Након сасвим пристојних и критички позитивно оцењених филмова Најсрећнија девојка на свету (2009) и Сви у нашој породици (2012), који су превасходно испитивали човекову способност да понижава и да трпи понижења, нови Жудеов филм Аферим! приказује, до сада на филму, неспомињан период румунске историје. Радња филма Аферим! смештена је у Румунију тридесетих година деветнаестог века, у области Влашка, а главни догађај који филм прати јесте потрага румунског пандура и његовог сина за одбеглим робом. Одмах нам је јасно да бисмо овакав заплет пре могли очекивати у жанру традиционалног америчког вестерна, који тематизује период пре укидања ропства, али румунски аутор, смештајући главни ток радње у своју родну земљу, показује да не морамо ићи чак до Америке да бисмо пронашли праву вестерн потрагу. Такође, битно је напоменути да филм описује и феудално доба у ком је Румунија још увек део Отоманске империје, с тим да су неки њени делови под јурисдикцијом Руске царевине, чиме редитељ продубљује конфликтно поље свог филма блиским суочавањем три различите нације.

Контрастно уобичајеном обрасцу према ком се одвија радња америчких вестерна, а који би захтевао крваву потрагу за одбеглим робом и гомиле убијених људи с обе сукобљене стране, у филму Аферим! једва да ће се чути и један честит пуцањ. У остварењу румунског режисера не доминирају дугачке сцене пуцњаве, већ оно што он највише жели да истакне јесте социјална слика деветнаестовековне Румуније.

Стога се Аферим! може посматрати као филмска историја приватног живота, која за главни циљ има приказивање начина живљења различитих слојева румунског друштва. Редитељ ће покушати да обухвати друштвене касте ондашње Румуније у тоталитету, почев од понижених и увређених робова, преко подмитљивих и властољубивих пандура, па све до антисемитски настројене цркве и немилосрдних и бездушних бојара. То му и полази за руком, а читав филм одлично функционише као једна нераздвојива компактна целина, која је изузетно лака и занимљива за гледање, искључиво захваљујући обилном и врло проницљивом коришћењу хумора.

Румунија илустрована у овом филму изгледа смешно и гротескно, а редитељ инсистира да сви јунаци буду врло прости  и необразовани. Он то не ради случајно, јер је сам Жуде рекао да су се многи догађаји који су приказани у филму заиста десили, и да је захваљујући томе што је проучавао разне архивске изворе о поменутом периоду румунске историје успео да прикупи преко потребну грађу за што аутентичнији и истинитији изглед филма. Стога, сви актери, сходно времену у ком се налазе, воде се простачком филозофијом, чија су главна начела не бити зезнут, и по могућству зезнути неког другог, али искључиво оног који је слабији и неспособан за освету. Овакав филозофски концепт проузроковаће да филм обилује скарадним сусретима и сценама, а хумор, у готово свим својим облицима, присутан је у сваком кадру филма. Колико год филм деловао наивно и смешно, он то заправо није, а чињеница да се људи и данас, нажалост, понашају истоветно Жудеовим јунацима, који су врло сурови према сваком ко је испод њих, а увлакачки и понизно настројени према онима изнад њих, говори да овај филм носи битну универзалну поруку.

Битно је истаћи и одличну костимографију и изглед свих актера филма, који су врло веродостојни добу у ком се радња одвија. Такође, треба похвалити редитељеву одлуку да снима црно-белом техником, што је условило да јунаци изгледају као да су оживели са неких старих фотографија из деветнаестог века. Музика у филму је феноменална, али, и поред тога што је главна музичка тема заразна, редитељ ју је врло умерено користио, те није упао у честу замку у коју многи бивају ухваћени, јер семахом одлуче да, уколико филм има добар саундтрек, свуда гурају одређену музичку нумеру.

Општи утисак након одгледаног филма Аферим! је врло позитиван, а сурово-комична потрага пандура Костадина и његовог сина Јоните за одбеглим робом учиниће да се добро исмејете гледајући овај филм. Али, никада током гледања овог филма не треба се препустити утиску да је он чиста комедија, већ треба усмерити сву своју пажњу на врло пажљиво изнијансиране карактере ликова и на одличну глуму, који су условили да Жудеов филм буде једна одлична интерпретација свакодневице око нас.

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк)

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari