Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Политика језика: Писаљка

Стефан Пајовић, Нови Сад

Историзми су речи које означавају појмове или ствари које више не постоје у стварном свету, попут Југославије или титуле обор-кнеза. Ова категорија је знатно мања од категорије архаизама пре свега зато што су речи јако економичне и ретко када се дешава да нека реч у потпуности изађе из употребе. Речи се условно речено „рециклирају“, губећи стара и попримајући нова значења. Примера ради, „сатрап“ је некада био назив за позицију намесника у Персији. Ови великодостојници су били толико разуздани, да је након што је престала да постоји, ова титула постаја заједничка именица којом се назива самовољан и окрутан човек. На овом примеру видимо да се чак и термини задржавају у језику како би се поново употребили.

Нарочито је занимљива прича о стилусу којим се писало клинасто писмо у Месопотамији, а чијој етимологији дугујемо савремени интернационализам „стил“ (style). Направљена од трске, писаљка је служила за утискивање пиктограма у глинене плочице, које су касније биле прављене од воска и коришћене су у Египту, Грчкој и Риму. Појавом мастила и креда у школама, писаљка је изгубила на значају јер се обриси више нису добијали кинетичком силом, већ течноћу за писање, тако да је крајем Средњег века стилус постао историзам. Ипак, појавом мобилних телефона и рачунара са екраном осетљивим на додир, поново се јавила потреба да се притискањем уносе информације. Оловка за писање је у енглеском језику названа стилус (stylus) и тако је латинској речи (грчког порекла, у значењу „стуб“)  удахнут нови живот. У српском језику такође је дошло до занимљиве измене: реч „оловка“ упућује на олово које се некада давно користило уместо графита, док се оловка за тачскрин (још једна нова реч у српском језику) прави од гуме и пластике. Уколико се вратимо на стилус, закључујемо да је тој речи ведрила и облачила људска потреба да утисне траг, тако да су њена употреба и значење у директној спрези са напретком на пољу технологије.

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк)

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari