Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Политика језика – Санкционисање и санкције

Стефан Пајовић, Нови Сад

Академик Душан Теодоровић се почетком месеца на једном округлом столу запитао да ли академска јавност и САНУ (чији је члан) „имају довољно храбрости да санкционишу неетичко понашање“ када је посреди плагирање дипломских, мастерских и докторских радова.

Како је г. Теодоровић доктор техничких наука и редовни професор на Саобраћајном факултету, помало чуди што је погрешно употребио глагол „санкционисати“. У овоме дакако није усамљен, јер је ова изворно латинска реч камен спотицања говорницима многих језика, укључујући и енглески, где облик sanction отежава разликовање између глагола и именице пошто оне имају супротно значење. Као глагол, санкционисати значи одобрити нешто, најчеће закон или понашање, док као глагол, ова реч има значење забране, тако да су нама крајем прошлог века уведене санкције, али Уједињене нације то нису санкцонисале.

Корен речи је латинска реч sanctio у значењу које је поприлично неутрално: „декрет, проглас“. У том смислу, глагол је задржао изворно значење прокламовања којим се нешто у суштини одобрава, јер се закони доносе како би се нека област уредила или одређена радња озаконила. „Санкције“ (које се ретко јављају у једнини: „санкција“) су реч која је настала као реакција на мере које су доносиле римске власти јер су оне најчешће биле рестриктивне и погубне по трговину. Временом су закони прерасли у санкције, односно глобе које никако нису могле имати позитивно значење. С друге стране, већина народа који су преузели наслеђе латинског језика усвојила је и ову значењску нелогичност, само што је глагол временом готово престао да се користи, а именица је преузела примат у говорном језику. Тако су говорници вођени језичким осећајем лишеним етимологије дедуковали да „санкционисати“ мора да значи увести санкције. Степен распрострањености ове погрешке је толики да лингвисти ускоро неће моћи да уведу санкције погрешном санкционисању.

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк)

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari