Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Култура

Политика језика: Скот-Скат

Стефан Пајовић, Нови Сад

Претходног америчког амбасадора у Србији често су поистовећивали са познатом марком усисивача из Охаја: Кирби (Kirby). Њему никада није падало на памет да због тога промени своје презиме у Керби, које би такође фонетски било блиско изворном изговору.

Када је почетком фебруара ове године нови амбасадор Сједињених Држава, Његова екселенција Кајл Рендолф Скот, преузео поклисарску штафету у Београду, српски медији су се безразложно збунили како да транскрибују његово презиме. Занемарујући здрав разум и основни језички осећај, преписали су са сајта амбасаде: Скат. Тиме је након низа векова српска транскрипција једног од најлакших англофоних презимена за изговор избличена преко ноћи. Scott se презивао чувени шкотски писац сер Волтер Скот. То је име носио и амерички писац Френсис Скот Фицџералд који је написао Великог Гетсбија, а чији је деда, Френсис Скот Ки, написао текст америчке химне. Данас је још жив амерички режисер Ридли Скот. До сада се нико није бунио што се ово презиме код нас изговара као у енглеском језику: С – К – О – Т. Али када се у лингвистику умешају сујета, империјализам и политика, онда се и најједноставније транскрипције усложњавају. Неко из администрације, свестан значења ове речи на српском и могућих импликација, одлучио je да прекрсти амбасадора у Скат. Наравно, могуће је и да је амбасада начинила превид, али до сада би увидели и исправили грешку да су истински то желели.

Ако бих ја отишао у страну земљу, а корен мога презимена „пајо“ тамо имао погрдан или шаљив призвук, свакако га не бих мењао у „Пејовић“, јер су мене задужили Пајовићи. Господину Скоту породично и национално наслеђе очигледно нису толико важни па их изобличава по потреби, али се надамо да ће када оконча дипломатско намештење и врати се у родну Америку, размислити да поново почне себе да ословљава Скот, јер „скат“ (scat) у енглеском језику значи ни мање ни више него: „измет, фекалије“. 

 

(Уколико желите да се укључите у АКЦИЈУ 500 x 500 и скромним прилогом помогнете Нови  Полис посетите следећи линк)

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari